SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Novák Előd képviselőtársamnak a kommunista múlttal való szembenézést és leszámolást követelő interpellációjához kapcsolódva szeretném egy újabb kormányzati fideszes mulasztásra felhívni a figyelmet.
(17.10)
2013. január 1-je óta nem viselheti közterület vagy közintézmény olyan személynek a nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Ezzel kapcsolatban a Magyar Tudományos Akadémia közreadott egy összefoglalót, amely szerint Rajk László „az 1945-ben megindult magyarországi demokratizálódási folyamat egyik közismert akadályozója, koncepciós perek aktív közreműködője, az ÁVO, illetve a BM ÁVH felügyelője. Belügyminisztersége idején számolták fel a magyarországi civil egyesületeket, szervezeteket, kezdődött meg a B-listázás, és indult meg a koncepciós perek sokasága. Az 1947. augusztus 31-ei országgyűlési választások alkalmával a választási csalások egyik irányítója” - az állásfoglalás szerint ezért közterület elnevezésére nem használható.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az a tény, hogy Rajk végül az általa is létrehozott gyilkos gépezet áldozatává vált, ez még semmiben nem mentesíti őt korábbi rémtetteinek felelőssége alól, ennek ellenére a mai napig is Rajk László nevét viseli a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma. Ez is ékes példája annak, hogy amikor tettekre kerül sor, akkor a Fidesz már messze nem annyira elkötelezett a kommunista múlttal való szembenézésben. Ezért élvezhetik a mai napig is az egykori pártfunkcionáriusok háborítatlanul a luxusnyugdíjukat, ahelyett, hogy börtönben ülnének, ezért nem tiltották ki az előző rendszer működtetőit a közéletből, ezért nem nyilvánosak még mindig az ügynökakták.
Önök ez ügyben tehát nemcsak a jogos társadalmi elvárásokat nem teljesítik, hanem a saját maguk által hozott törvényeket sem tartják be. A Rákosi-diktatúra és a kommunista terrorállam kiépítésében meghatározó szerepet játszó Rajk László nevét a XXI. századi Magyarországon ugyanúgy nem lenne szabad semmilyen közintézménynek viselnie, mint ahogy a kommunista rendőrgyilkos Ságvári Endréét sem. Büszke vagyok arra, büszkék vagyunk arra, hogy személyes fellépésünk is hozzájárult ahhoz, hogy Ságvári mára eltűnt Szegedről, és csak bízom benne, hogy hamarosan Rajkkal is ez fog történni.
Egy korábbi írásbeli kérdésemre Rétvári államtitkár úr kitérő választ adott, és az intézmény, valamint a hallgatói önkormányzat vezetőihez irányított, mi azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy ennek a kérdésnek a tisztázása a kormány felelőssége. Kérem ezért államtitkár urat, hogy ne kezdjen el megint ön is itt kovácsbélázni, hanem válaszoljon érdemben arra, egyetértenek-e azzal, hogy az egykori tömeggyilkos kommunista belügyminiszter, Rajk László nevét a mai napig is egy felsőoktatási szakkollégium viselhesse Magyarországon, és amennyiben nem, akkor milyen lépéseket kívánnak tenni ennek a gyalázatnak a megszüntetése érdekében. Várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit