DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látom, nem tudunk ezen túllépni, hogy van az interpelláció, aminek van egy műfaja, meg van az azonnali kérdés, ami egy másik műfaj. A kettő között jelentős különbség van, de megpróbálom áthidalni ezt a különbséget néhány válaszommal.
Ha jól értem, akkor ön azt kéri tőlem, és azt mondja, hogy akkor elfogadja az interpellációmat, ha visszavonjuk a koncepciót a társadalmi vitáról, és ennek az az indoka, hogy folytassunk társadalmi vitát. Na de azért tettük fel a koncepciót a honlapra, hogy folytassunk társadalmi vitát! Az a lényege a társadalmi vitának, hogy mindenki el tudja mondani a véleményét, azért nem igazán világos, hogy most pontosan ebben a disszonáns elképzelésben melyik kérését kövessük: most vonjuk vissza, vagy hogy legyen társadalmi vita, mert a kettő üti egymást.
Szerettük volna megtisztelni önt is és mindenkit, aki ebben a vitában részt kívánna venni, hogy már a koncepcióról is társadalmi vitát folytatunk, nem előrántunk a fiókból egy normaszöveget, nem azt mondjuk, hogy ez lesz az új törvény és pont, hanem már a koncepcióról is folytassunk társadalmi vitát.
(16.20)
Szívesen értekeznék arról hosszabban, hogy tulajdonképpen mi is van ebben a koncepcióban, de ha megengedi, inkább csak így megmutatnám önöknek (Felmutat egy iratot.), ez van fönt a minisztérium honlapján. Itt tíz pontban foglaltuk össze a legfontosabb teendőket.
Ebben egyébként hangsúlyosan - szó szerint - a következő mondat van benne: „az aktív természetvédelem a fenntartható erdőgazdálkodás keretében”. Ön félreérti ezt a helyzetet, tisztelt képviselő úr, nem szembeállítani szeretnénk, hanem pont szeretnénk feloldani azt a konfliktust, ami adott esetben erdőgazdálkodás és természetvédelem között van. De azt a tényt nem lehet elvitatni, hogy az erdőknek alapvetően hármas funkciója van: van egy védelmi funkciója, van egy közjóléti funkciója, és van egy gazdasági funkciója. És mind a háromnak nagyon fontos szerepe van, a három között meg kell találni az egyensúlyt, ami egyébként most a törvényben nem jelenik meg. Vagy nem jelenik meg az a különbség sem, hogy a kétmillió hektár magyarországi erdőből egymillió hektár magánerdő-tulajdonos van, akik profitot szeretnének termelni, akik használni szeretnék a saját erdejüket, nagyon díjazzák a közjóléti funkciót meg minden védelmi funkciót is, de mégiscsak a saját tulajdonáról van szó. A jelenleg hatályos törvényben nem válnak el egymástól megfelelően a különböző rendeltetésű erdők. A jóléti erdők nem válnak el a gazdasági funkciójú erdőktől, vagy mondjuk, per pillanat nem igazán tudjuk kezelni azt az erdőterületet, amit egyébként ipari méretben, kombájnnal aratnak, mert energiaültetvénynek hívjuk. Ezek között mégiscsak meg kell találni a különbséget, és pontosan le kell tudni írni, hogy mit szeretnénk, hogyha ezekben az erdőkben tennénk.
Azt a tényt pedig szeretném szintén a figyelmébe ajánlani, hogy az a rossz szellemiség, ami a jelenleg hatályos erdőtörvényben benne volt… - megjegyzem egyébként, ezt ön is megemlítette, és ebben egyetértünk, hogy nem az erdészektől kell védeni az erdőt, és nem is az erdőtulajdonosoktól kell védeni az erdőt, mert neki jól felfogott érdeke, hogy vigyázzon rá és minél több profitot termeljen belőle. Az erdészek meg évszázadok, évezredek alatt alakították ki ezt az erdősültséget, ami egyébként most Magyarországon megvan. Tehát az új törvényben a hármas funkciók közötti egyensúlyt próbáljuk megkeresni, erre teszünk javaslatot egy tíz pontból álló, nagyjából tízoldalas koncepcióban, amit feltettünk társadalmi vitára.
Zárójelben szintén szeretném felhívni a figyelmét, hogy ezt az anyagot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara véleményezte, támogatta, az Országos Erdészeti Egyesület az egyik kidolgozója volt, ami a legrégebbi magyarországi egyesület, 150 éves. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Egyesülete támogatta, a fagazdálkodók országos egyesülete támogatta. Konferenciát szerveztünk már a koncepciójáról is, ahol nagyon érdekes viták alakultak ki. És valóban úgy van, ahogy ön említi, van még nagyon sok vitapont.
Csak azt szeretném kérni, hogy egy picit tekintsünk rá erre, és vegye a fáradságot, olvassa el ezt az anyagot, mert nem egymással rivalizálnak ezek a funkciók, hanem pont egymást szeretnék segíteni. A társadalmi vita meg pont arról szól, hogy mindenki el tudja mondani a véleményét.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit