SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Földművelésügyi Minisztériumnak „Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény felülvizsgálata és módosítása” című dokumentuma jelent meg az interneten, és nyilvánvalóan ez a dokumentum az, ami az erdőtörvény koncepcióját újragondolná.
Nyilvánvalóan ez a koncepció így első ránézésre nem tűnik szakmailag tökéletesen megalapozottnak, mert habár elismeri a sokrétű, semmi mással nem pótolható értékét az erdőknek, mégis alkalmat teremtene arra, hogy a természetvédelmi vagy közjóléti szempontból jelentős szabályok nagyon szűk látókörű gazdasági érdekek szerint legyenek felülírva.
Nyilvánvalóan rendkívül sajnálatos ebben a helyzetben, hogy a tárca két területet, a természetvédelmet és az erdőgazdálkodást megpróbálja egymással szembeállítani, pedig a konfliktusok nem ezek között vannak: a jó erdész a természetvédelem barátja, és egy széles látókörű természetvédő az erdészet barátja. Ennek megfelelően csupán most arról lenne szó, hogy a szabályozást megpróbálják úgy felpuhítani, hogy a fakitermelés és az abból szerzett haszon olcsón maximalizálható legyen.
Nyilvánvalóan érdekes az, hogy olyan demokratikus eszközöket is sértő javaslatok vannak benne, amelyek korlátoznák a helyi önkormányzatok lehetőségeit arra, hogy helyi védetté nyilvánítással, amennyiben erdő művelési ágú területről van szó, a helyi védett terület erdőgazdálkodását maguk határozhassák meg, és ezt a Földművelésügyi Minisztérium hatáskörére emelnék fel. Nyilvánvalóan meglepő az is, hogy a Natura 2000-es területekről gondoskodik ez a jogszabály-koncepció, és nyilvánvalóan aggasztó az, hogy a természetvédelemért felelős miniszter alapvetően a természetvédelem érdekeit jelentős mértékben sértő javaslatot, illetve koncepciót terjeszt be.
Tisztelt Államtitkár Úr! Most azért mondom csak, hogy világos legyen. Ha azt mondja, hogy ezt a koncepciót visszavonják és széles körű társadalmi egyeztetés alapján újragondolják, el fogom fogadni az interpellációját, mert a kérdés nyilvánvalóan arra irányul, hogy az a fajta törekvés, ami látható a kormány és kormányközeli körök törekvéséből, hogy lenyúlják a természeti erőforrások sokaságát, most újabb teret kap-e az erdőgazdálkodás kapcsán vagy sem. Amennyiben visszavonják, el fogom fogadni a válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit