IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években az NKA és a folyóiratok közösen alakítottak ki egy olyan finanszírozási formát, amely lehetővé tette, hogy hosszabb távon, előre kiszámítható módon jussanak pályázati forráshoz a szerkesztőségek.
(13.10)
A modell lényege az volt, hogy 2012-ben 3 éves szerződést kötöttek kiemelt folyóiratokkal. Ez 27 nyomtatott folyóiratot és 14 online periodikát érintett, és ha csak évi néhány millió forinttal támogatták is őket, ez a megmaradásukat, túlélésüket jelentette. Csakhogy a szerződések 2015-ben lejártak, új pályázatokat nem írtak ki, a források elapadtak.
Végül 2016-ra csak kiírtak egy új pályázatot, azonban ez csupán egy áthidaló megoldás, ráadásul az eredeti ígérethez képest nem fél évre, hanem egész évre szól. Ismerve a Magyar Művészeti Akadémia térnyerését a Nemzeti Kulturális Alapban, félő, hogy számos folyóiratot nem fognak támogatni a jövőben, ha végre újra lesznek források. A szerkesztőségeket teljesen bizonytalan helyzetbe hozták, többen már be is jelentették, hogy nem folytatják a jövőben a munkát.
Tisztelt Államtitkár Úr! Szándékosan éheztetik ki a szerkesztőségeket, gyengítik el a lapokat? Csak néhány kormányközeli, függésben tartott újságot akarnak meghagyni? Vagy egyszerűen csak nem érdekli a kormányt ezeknek a lapoknak és a mögöttük lévő szellemi műhelyeknek a sorsa, mert nem illeszkednek a nemzeti együttműködés rendszerébe?
Ezzel párhuzamosan egyébként pont a mai napon született egy döntés arról, hogy az NKA újabb százmilliókat vesz el az Artisjustól, amely összegnek csak egy részéből lehetne ezeket a folyóiratokat finanszírozni. A probléma megoldása egyszerű, csak szándék kérdése, de megteszik-e? Ha nem, akkor szándékos pusztításról vagy csak felelőtlenségről van szó? Mi történik a kulturális és művészeti folyóiratokkal? Várom a válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit