DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap közel hatéves működése alatt összesen 65 mozifilm gyártását támogatta eddig, egy-egy mű esetében akár milliárdos ráfordítással. Ugyanakkor egyetlen, a magyar történelem dicső időszakát feldolgozó mozifilm gyártását sem támogatta, az ilyen témájú forgatókönyv-pályázatokat indoklás nélkül rendre visszautasította.
Az Andy Vajna-féle állami filmgyártás nem hajlandó a magyarság gazdag történelmét feldolgozó, illő állami ráfordítással bíró filmeket támogatni. Pedig erre a trendre számos nemzetközi példát láthatunk. Az elmúlt években Európa-szerte sorra készültek el, illetve készülnek a mai napig a grandiózus történelmi filmeposzok, a franciáknál, a törököknél, a lengyeleknél, az oroszoknál és a svédeknél is. Ebből a nemzetközi folyamatból az Andy Vajna vezérelte magyar filmvilág teljes mértékben kivonta magát. A hagyományosan nagy nézősereget vonzó történelmi filmek helyett a Filmalap által támogatott alkotások döntő többségét a közönség érdektelensége, így hatalmas anyagi bukás kíséri.
Példaként hozhatom a „Veszettek” című filmet, amely közel egymilliárd forintból készült el, de csak kevesebb, mint tízezer néző volt rá kíváncsi. Szemléletes, hogy a műre elpazarolt közpénz csak akkor térült volna meg, ha minden néző százezer forintot hagyott volna a mozipénztárnál.
Ugyanúgy csúfosan megbukott a 210 millió forint közpénzt felemésztő „Parkoló” című alkotás a maga háromezer nézőjével, és egy erős hasonlattal élve a szintén csak néhány háztömbnyi embert megmozgató „Hajnali láz” is, amire 320 milliót dobott ki az ablakon a Filmalap. Még nagyon sok példát mondhatnék, hiszen a 65 mű közül csak négy olyat találunk, amely a költségvetésének legalább a harmadát visszahozta.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mikor lesz a kormány kultúrpolitikájának része a jogosan elvárt nemzeti történelmi témáink filmes megjelenítése. Ugye, nem szándékosan szabotálja a Filmalap a nemzeti tematikájú filmek gyártását? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit