DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül kevés ez a kettő perc erre a témára. Két dolgot említek, amiben egyet lehet érteni. Az egyik az, hogy a honvédelem nemzeti ügy, a másik pedig az, hogy ténylegesen szükséges a fiatalokhoz közelebb hozni a honvédelem ügyét. Ez volt az, amiben egyet tudtunk érteni.
Hogyha arról beszélünk, hogy valaki önkéntes katonai szolgálatot vállaljon, de ezt nem szerződéses vagy hivatásos állományban szeretné ellátni, létezik Magyarországon egy önkéntes tartalékos rendszer. Tény, hogy nagyon sok kritikával lehet ezt illetni, ugye, volt szolgálati nyugdíjasokat kényszerítettek ebbe a rendszerbe, de az tény, hogy a fiataloknak van lehetőség a belépésre, a fiatalok kaphatnak alapkiképzést a tartalékos rendszer keretében most is. Hat hónapos próbaidőre bocsátás történik ezek után, tehát igenis magának az államnak is, a Magyar Honvédség szervezetének van lehetősége lemérni, hogy ezek után egyébként megtartható-e az önkéntes tartalékos rendszer állományában az, aki oda jelentkezett, és természetes, hogy vannak elvárások is, hiszen ha valakinek alapkiképzést adunk, akkor elvárhatjuk azt, hogy ezek után szolgálatot teljesítsen. Az tény, hogy a jelenlegi rendszerben az ösztönzőket ki lehetne bővíteni a jelenlegihez képest, szükséges megtalálni azt a motivációt, hogy a jelenleg létező rendszerbe hogyan lehet bevonni a fiatalokat.
Arra csak nagyon röviden térnék ki, hogy eleve óriási létszámhiánnyal küzd a Magyar Honvédség, tehát az alap mindenekelőtt az lenne, hogy az 5500 fős létszámhiányt minél előbb fel kell tölteni, erre igenis forrásokat szükséges biztosítani, és természetesen olyan perspektívát, amiért a haza szolgálatáért elkötelezett fiatalok egyébként egy élethosszon keresztül tudnak szolgálni. Viszont egy dolog nem megengedhető, az, hogy úgy adjunk alapkiképzést fiataloknak vagy bárkinek, hogy utána nem tudjuk, mihez kezd ehhez a tudással. Kikerül a rendszerből, eltűnik a honvédség szeme elől, és ne adj’ isten (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezáltal olyanok részesülhetnének alapkiképzésben, amennyiben ezt támogatnánk - nem fogjuk támogatni a tárgysorozatba vételt sem -, akik esetleg megbuknának minden egyéb más szűrésen. Azt gondolom, hogy ez nem megengedhető, és óriási kockázat lenne. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit