NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Képviselőtársak! Köszönöm az érdemi hozzászólásokat, köszönöm Demeter Márta képviselő kisasszonynak, hogy felhívta a figyelmünket az önkéntes tartalékos rendszerben rejlő lehetőségekre. Nem kell nekünk bemutatni, én magam is szerződéses tartalékos vagyok természetesen, tudjuk azt, hogy lehet honvédségi alapkiképzéshez jutni. De hát épp azt a problémát vázoltam, hogy egyrészt nagyon sokan nem tudják, nem szeretnék vállalni családi vagy munkahelyi okok miatt, amikor tartalékosnak ma azt hívják, aki évi két hónapra jellemzően be kell vonuljon laktanyai szolgálatra. Ezt ne hívjuk tartalékos rendszernek! Mi egy olyan nyugvó állományt hoznánk létre, amelynek mozgósítását minősített helyzethez kötnénk. Tehát másról beszélünk, mi egy önkéntes honvédségi alapkiképzésről beszélünk, amivel kapcsolatban valamiféle ködös utalásokat tett, hogy miért probléma, ha ma azt egyáltalán elvégzik olyan fiatalok, akik lehet, hogy egy-két év múlva már nem is lesznek honvédek. Talán a Farkasokkal kapcsolatos balliberális, vagy bocsánat, mostanában inkább jobbliberális hisztériára próbált ez a ködös utalás rímelni. Én azt gondolom, hogy épp azért jönnek létre ilyen civil kezdeményezések, mert az állam nem látja el a feladatát. Az állam előírja, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére, de nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést. Hát persze, hogy létrejön egy Magyar Gárda, vagy létrejönne, vagy működött volna, ha nem az lett volna a kormányzat legfőbb dolga, hogy tűzzel-vassal üldözze! Pedig nem ez a dolga! Az a dolga inkább, hogy biztosítsa a honvédelmi alapismereteket is akár a közoktatás, a köznevelés keretein belül, és biztosítsa az önkéntes honvédségi alapkiképzést is.
Simon Miklóst szeretettel üdvözlöm itt, kár, hogy a bizottsági ülésen nem volt ott. Ehhez képest magabiztosan beszélt arról, hogy miért nem támogatták ezt a javaslatot. Örülök az érveinek. Hatásvizsgálatot várni egy ellenzéki párttól nehéz, hiszen ez akár hadititkokkal is felérő felmérést eredményezhetne, de szerintem egyébként igenis a honvédség képes lenne alapkiképzést valamilyen szinten biztosítani.
Lehet vitatni az eddigi feltételrendszert is, de hogy pontosan hány fekvőtámaszt és mit adnak, mondjuk, a honvédek kezébe, ez, azt gondolom, legyen a honvédségi vezetők belügye. Bár mi magunk is rendszeresen találkozást folytatunk honvédségi vezetőkkel, pontosan annak érdekében, hogy kiszélesíthessük a jelenlegi tartalékos rendszert, amivel kapcsolatban úgy tűnik, hogy Simicskó István miniszter úr is csak ígérte az ötpárti egyeztetést (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), valójában diszkréten, gyáván távol marad ettől a javaslattól és ennek a vitájától is. És nem ismerjük meg, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy változtasson a jelenlegi áldatlan helyzeten. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit