GÚR NÁNDOR,

Full text search

GÚR NÁNDOR,
GÚR NÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Az Európai Unió kötelékein belül négy alapvető jog adott, vagy ha nem így fogalmazunk, akkor a szabadság elve tekintetében a négy közül az egyik az áruk szabad áramlása. Ezenkívül van a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások, a magánszemélyek vagy a munkaerő szabad áramlása, de most a negyedik tételről beszélünk, az áruk szabad áramlásáról, illetve az uniós vámjog kérdésköréről.
Az áruk szabad áramlása tekintetében, ahogy én látom, e törvénytervezet keretei között egy megújuló vámkódex az, ami elég jól körbeírja, harmonizálja mindazt, amit harmonizálni kell. Ha az emlékképeim nem csalnak meg, akkor egy európai parlamenti és egy tanácsi rendeletre való hagyatkozással, hivatkozással, és ahogy államtitkár úr is említette, mindez egy tízéves tárgyalási sorozat eredményeképpen hívódik életre. A szükséges hazai sajátosságok figyelembevétele mellett és ezzel párhuzamosan, ehhez illesztetten egységes törvényi keretek közé való rendezéssel hívódik mindez életre.
A hatálybalépés tekintetében: az elhangzottak szerint ez év május 1-jével történnek meg, legalábbis a lényegi részek vonatkozásában a hatályba léptetések, az ezen túli egyes szakaszok érvényesítésére pedig legkésőbb 2019. május 1-jéig kerül sor. Itt azért némi kétely van bennem, hogy miért van ilyen hosszú kifutási idő, még plusz három esztendő az egyes részek hatályba léptetését érintően. S az is kérdéses, hogy ha az emlékképeim nem csalnak meg, a teljes informatikai támogatottsága 2020-ban lesz adott. Hát ez még azért elég messze van, ha jól tudom, államtitkár úr, de ha nem, akkor majd korrigál vagy pontosítja a mondandót.
A célok vonatkozásában a nemzetközi kereskedelem biztonságának a növelése húzódik meg elsőként, ami megítélésem szerint is teljesen rendben van, mint ahogy egyéb más adózási gondolkodás kapcsán is már megjelent a korábbiakban a legmegbízhatóbbak részére egy pozitív diszkrimináció, egy pozitív megkülönböztetés életre hívása.
Az elektronikus viszonyok alkalmazása a vámeljárásokban érvényesül, ami szerintem mindenképpen hasznos, a tagállamok számára pedig egy közös kockázatelemzési rendszer biztosítására kerül sor. A fő célokként ezek fogalmazhatók meg, és azt gondolom, hogy támogathatók.
Úgy érzékeltük, a vámkódex vonatkozásában egyértelműen kimondható, hogy egyszerűsítésre kerülnek a vámeljárások egy egységes engedélyezési, újraszabályozási kérdéskörön, annak az újrarendezésén keresztül, valamint az is pozitívnak mondható, hogy a papírmentes e-vám alkalmazásának a kiterjesztése akár a határozathozatalokra, akár magára a vám megfizetésére is vonatkoztatható. Ilyen értelemben ezek pozitív elmozdulások.
Az, hogy az önellenőrzés lehetősége adott a vámigazgatási eljárásokban is, azért pozitív, mert az esetlegesen elkövetett hibák korrigálására sor kerülhet. A biztosítékok mentessége a dunai vízi utakon történő szállítások esetében, az áruk szállítása vonatkozásában, vagy az új vámeljárási szabályok a szabad forgalomban a kivitel vagy a különleges eljárások tekintetében az új vámkódex részét képezi.
De ami a legfontosabbak közé tartozik, szerintem az, hogy az új ellenőrzési rendszer kialakítása végkifejletképpen azt hozza, amiről Mengyi képviselőtársam is szólt az utolsó mondataiban, tehát a jogkövethetőség tekintetében való biztonság megerősítését és sok minden egyéb mást.
(21.00)
Az is segíti mindezt, hogy egy kötelező tájékoztatási rendszer kialakítására is sor kerül, és hogy a vámjogi képviselet feltételeinek szigorodása is bekövetkezik. Ezek megítélésem szerint mind-mind előremutatóak. Nem akarom túlragozni a történetet, ezért egy mondattal talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy az áruk szabad mozgásához hozzáillesztetten, ami egyébként nyilván arról szól, hogy biztonsági, közegészségügyi vagy környezetvédelmi, vagy egyéb más határozott okokból kifolyólag az a fajta megfontolás a tagállamok számára azért fennáll, ami a korábbiakban is fennállt, hogy jogukban áll gyakorlatilag valamely termék nem beengedését megtenni az adott piacokra, vagy arra gyakorlatilag adót róhatnak ki. Ezek mind-mind, azt gondolom, hogy az új vámkódex keretei közé jól elhelyezhetők és jól kezelhetőek.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Összességében tehát gyakorlatilag az, ami a megújuló vámkódex keretei között megfogalmazódik, annak a már említett tízéves, hosszú futamidejű szteppelgetésnek, lépéssorozatnak az eredményeképpen a 952-es, ha jól emlékszem, európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján ilyeténképpen a Magyar Szocialista Párt részéről ez a törvénytervezethez illesztetten támogatható. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit