KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr, úgy látszik, ön a kormányhatározatok egy részét kíséri figyelemmel, mert 2016. január 20-án tárgyalta a kormány ezt a kérdést, és azzal bízta meg a belügyminiszter urat, Pintér Sándort, hogy készítsen előterjesztést a rendvédelmi dolgozók megtakarítási célú állami biztosítási rendszerének kialakítása és a lakhatási támogatás új rendszerének a tárgyában.
Az előterjesztés előkészítése zajlik. Február 10-én volt a Belügyminisztériumban egy egyeztetés, ahol a szakszervezetek, a Rendvédelmi Kar, a munkáltatók, az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel áttekintették az új biztosítási alapú rendszer, illetőleg a lakhatási támogatás és a biztosítási rendszer kérdését, és minden esély megvan arra, hogy miután az előterjesztés elkészül, akkor a kormány megtárgyalja ezt a nagyon fontos kérdést.
És jó hírt mondok önnek: az életpálya mind a három pillére működni fog. Az első pillér 2015. július 1-jén lépett hatályba. Ennek köszönhetően a hivatásos állomány, közel 60 ezer fő illetménye 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalékkal nőtt, majd 2016. január 1-jétől átlagosan további 5 százalékkal nőtt a hivatásos állományú rendvédelmi dolgozók illetménye. 2017-ben, ’18-ban és ’19-ben is további 5-5 százalékkal fog nőni, és azt mondhatjuk, hogy megvalósul a kormánynak az az ígérete, hogy 2019. január 1-jéig átlagosan 50 százalékos illetményemelést tudunk végrehajtani, közel 60 ezer fő rendvédelmi hivatásos állományú számára.
Tisztelt Képviselő Úr! Még egy jó hírt tudok mondani önnek is és a hivatásos állomány tagjai számára is: 2016-ban első alkalommal lép hatályba és érvényesül az úgynevezett teljesítményértékelés, amelynek forrásául a 2016-os költségvetésben 8 milliárd forintot különítettünk el. Tehát 8 milliárd forintot tudunk teljesítményértékelésre fordítani a 30 százalék plusz 5 százalékos illetményemelés mellett. Ezt ebben az évben a parancsnokok értékelése alapján két alkalommal kaphatják meg a hivatásos állomány tagjai. És még egy számot hadd mondjak el: a 2015-ös illetményemelésre 34 milliárd forintot fordítottunk, és a 2016-os illetményemelésre pedig 93 milliárd 300 millió forintot fordított a kormány, illetőleg az állami költségvetés.
Tisztelt Képviselő Úr! Tehát mi nemcsak megígértük, hogy három pillérből áll az életpályarendszer, hanem meg is valósítjuk ezt. De ha visszagondolunk arra, hogy önök 2002 és 2010 között milyen lehetőség birtokában voltak, bármit megtehettek volna, bármilyen illetményemelést megtehettek volna, életpályarendszert valósíthattak volna meg, de ezt nem tették. És tudja, képviselő úr, az is furcsa, hogy ön kéri ezt számon rajtunk, amikor ön 2006 és ’10 között a különböző szocialista rendészeti miniszterek politikai tanácsadójaként abban a helyzetben volt, hogy javasolhatta volna, hogy a hivatásos állományok kapjanak illetményemelést, kapjanak életpálya-lehetőséget.
Nem tudom, ön ezt megtette-e, nem tette, de a lényeg az, hogy életpálya nem volt. Két alkalommal kaptak életpálya-lehetőséget a hivatásosok, 2001-ben, amikor az első Fidesz-kormány a köztisztviselői életpályaprogramot kiterjesztette a hivatásos állomány tagjai részére, illetőleg az elmúlt évben, 2015-ben, 2015. július 1-jén lépett hatályba az új életpályarendszer az új szolgálati törvénynek köszönhetően.
Képviselő úr, önök nem adtak életpályát, hanem egyébként például a tűzoltók részére (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) járó túlszolgálati díjat sem fizették ki. Ezt 2011-ben tettük meg, amikor 7,7 milliárdot fizettünk ki a hivatásos tűzoltók részére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit