DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Ki fogok térni nyilván arra, hogy tavaly év elején hogyan sikerült 60 milliárd forinttal csökkenteni a kórházak kintlévőségeit, de engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy előtte az egészségügy és a pénzek kapcsán azért egy másfajta kérdést is föltegyek talán én is önnek.
Az egészségügynek többféle problémája van, évek, évtizedek óta. Az egyik nyilván a kórházak gazdálkodása, amire kínálunk egyfajta megoldást, és ebben majd természetesen a jövőben tovább is kívánunk lépni. A másik pedig a szakemberek hiánya. Érdekes dologra lehetett bukkanni. Szó volt már az ön céges ügyeiről itt a Ház falai között, de egy céghez nem köthető ügyre hadd hívjam föl a tisztelt Ház figyelmét. Ha valaki fölmegy és megnézi az egyes domain nevek regisztrálását tartalmazó, teljesen nyilvános adatbázist, akkor azt látja, hogy van egy premiumdoctors.hu honlap, amelyet regisztráltak 2013-ban, utoljára módosítottak 2015. V. 14-én, a délelőtti órákban, 9 óra 14 perckor. És hát ez a domain, ez a premiumdoctors.hu egy magánszemély, dr. Lukács László György nevére van bejegyezve. (Derültség.) Nem tudom, meg tudja-e erősíteni, hogy ez ön?
(15.10)
Bárki, aki számítógéppel rendelkezik, fölmehet erre a premiumdoctors.hu-ra. (Dr. Szél Bernadett: De mi a válasz? Szeretnénk hallani…) Különböző hírek vannak ezen. Az első hír: „Dániai orvosi és fogorvosi állások”; a második hír: „Svájci orvosi és nővéri állások (Folyamatosan frissül)”; a harmadik hír: „Angliai orvosi állások”; a negyedik hír: „Németországi orvosi állások” (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Szégyen!); az ötödik hír: „Belga szakorvosi ajánlatunk (rehab és reuma)”; a következő: „Háziorvosokat keresünk az Egyesült Államokba”. A következő hírekben - még sorolhatnám - Ausztria, Svédország és még sok-sok már ország hirdetése szerepel.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön fölszólal itt a magyar egészségügy problémáiról, és közben a saját nevére, nem cégnévre, hanem a saját magánszemélynevére van bejegyezve - már képviselősége idején, amikor itt a parlamentben fölállt és hasonló szónoklatokat mondott a magyar egészségügy problémáiról - egy olyan honlap címe, amely azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet orvosokat Magyarországról kijuttatni külföldre, akár más kontinensekre is. (Közbeszólások a Fidesz soraiban: Pfúj! Szégyen!) Biztos vagyok benne, hogy ezzel kapcsolatban önnek anyagi előnye is származik. Kicsit furcsa, hogy ön ebből tesz szert anyagi haszonra, magyarországi orvosok külföldre közvetítéséből, egy honlapot üzemeltet a saját magánszemélynevén, miközben az egészségügy problémáiról szónokol. (Dr. Szél Bernadett: Még másfél perc van, hogy válaszoljon!)
Ezzel szemben mi igyekeztünk ezeket a problémákat megoldani mind a kórházak, mind az orvosok szintjén. Mi nem üzletet látunk, mi nem pénzt kivinni akarunk az egészségügyből - ahogyan azt ön teszi ezzel és a többi honlapjával (Tukacs István: A kérdésre válaszoljon!) -, hanem igyekeztünk többletforrásokat biztosítani. 60 milliárd forint volt az, amit a tavalyi év elején azért biztosítottunk a kórházaknak - ez egy óriási nagyságrend, ha akár a kórházak adósságállományához is méri -, hogy ezt az adósságot ki lehessen fizetni. 75 milliárd forintot biztosítottunk pluszbérkeretként a rezidenseknek, és most már a fiatal szakorvosnak is átvesszük a bérterhét a kórházaktól, azt már nem a kórházaknak kell kifizetni, hanem a minisztériumunk egyik háttérintézménye közvetlenül fizeti ki, hogy ne legyen érdekellentét az idősebb orvosok és a fiatal orvosok között, és ne érezze úgy egy idősebb szakorvos, hogy a fiatal szakorvos vagy a fiatal rezidens az ő álláshelyének a pénzét és kórházi anyagi fejkvótakeretét veszi el.
Ezenfelül pluszforrást juttattunk a kórházaknak azokra a műtétekre - csípőprotézis-, hályogműtétekre és egyebekre -, amelyek a leginkább jellemzőek voltak a várólisták hosszúra nyúlása tekintetében. Éppen ezért az a várólista, amely ezelőtt négy vagy öt évvel 70 ezer főt tartalmazott, és ezelőtt egymásfél évvel is még több mint 45 ezer ember szerepelt rajta, most már csak 34 ezer nevet, 34 ezer várakozót tartalmaz, méghozzá nem véletlenül, hanem pontosan azok miatt a pluszforrások miatt, amit várólista-csökkentésre biztosítottunk a kórházaknak. Még sok feladatunk van, ezt folytatni is fogjuk a későbbiekben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit