FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm mindannyiuk hozzászólását. Ander Balázzsal, a történelemtanárral nem akarok vitatkozni, valóban, a Nemzeti összetartozás bizottságában is elmondta a gondolatait.
Ami pedig visszafelé menve, az ötpártira vonatkozik, arra azt tudom mondani, a kialakult kormánykritika ellenére is mindenkinek az volt a véleménye, és ezt is kérem önöktől, hogy a szavazáskor természetesen egyhangúlag támogassák ezt a javaslatot. Kérem ezt úgy is, mint a térség országgyűlési képviselője, és amikor esetlegesen a kormány dolgairól itt beszélgetünk, szeretném mégiscsak elmondani, hogy hosszú évtizedek óta ismerem, láttam azt, hogy mi történt ott, Nagycenken, vagy mi nem történt. Éppen ezért tudom azt mondani, hogy az elmúlt időszakban ami történt, mégiscsak a legnagyobb magyarnak a méltóképpeni megemlékezésére törekvés megtörtént azzal is, hogy az Eszterháza Központ kezelésébe vette a Széchenyi-kastély dolgait, azzal is csak az indult el, hogy valóban megfelelő gazdája került ezáltal a Széchenyi-kastély és a Széchenyi-kultusz ápolásának.
Az pedig, amit az elmúlt időszakban L. Simon államtitkár úr is mondott, és Hoppál Péter államtitkár is, az engem mint a térség országgyűlési képviselőjét és előterjesztőt abban nyugtat meg, hogy valóban itt a szándék, valóban az a szándék is megvan, hogy további lehetőségeket nyitunk ki, hogy ez a megfelelő forrás, amit biztosítunk vagy amit európai uniós forrásokból tudunk biztosítani, mégiscsak a Széchenyi-emlékhelynek a zarándokhellyé való fejlesztését teszi lehetővé; és valóban, az ifjúságnak az elkövetkező időben egy olyan lehetőséget biztosítunk, hogy a legnagyobb magyarnak a legméltóbb környezetben tudjuk biztosítani a lehetőséget.
Mint ahogy a mauzóleum felújítása is ezt tükrözi, tisztelt képviselőtársaim, mert aki ott járt, láthatta, hogy milyen állapotban volt az. Ez is azt tükrözi, hogy valóban elkötelezett a kormány és a képviselők, akik itt megszólaltak - egyébként önök is, akik megszólaltak - amellett, hogy ezt a Széchenyiről, a legnagyobb magyarról való megemlékezést a 225 éves évfordulóján támogatni tudják.
Azt pedig, hogy a kritikát megfogalmazták, annak tudom be, hogy az ellenzéknek az a dolga, mint ahogy itt el is hangzott, hogy próbálják a saját gondolataikat akkor, amikor lehetőség van, kritikaként megfogalmazni. De azt nem lehet elvitatni, tisztelt képviselőtársaim, hogy amit a Széchenyi-örökség kapcsán a kormány meg akar valósítani, azt valóban véghez is viszi, azokhoz a megfelelő támogatásokat biztosítani tudja, mint amit az elmúlt időszakban nem tett meg egyetlen kormány sem, csak azért, mert mégis, mondom, évtizedek óta ott élek, látom, hogy mi történt azokban az időkben.
Éppen ezért ahogy a hozzászólásomban, a vezérszónoki hozzászólásomban is mondtam, ezért csak köszönetet tudunk mondani az elmúlt időszakban elvégzett munkáért, és azért is, amit az elkövetkező időben egyrészt ebben az évben tesznek meg, másrészt amint államtitkár úrtól is elhangzott, valóban olyanfajta kialakítását a továbbképzésnek, a fiatalok képzésének lehetőségét úgy kitárni, hogy megfelelő módon tudjanak képet kapni arról, hogy mi is az, mi az a Széchenyi-örökség, amiről mindenki beszél. És mindenki beszélt arról is, hogy mi mindent kellene a kormánnyal összehasonlításképpen a kormánynak tennie, de azt, ahogy Gúr Nándor képviselő úr is megfogalmazta, más is megfogalmazta, azért Széchenyi a saját vagyonából tette mindazt, elsőképpen, és nem a kormány. Ő ugyanúgy akkoriban a magyar nemzetgyűlésben felszólalt, és példaképpen megtette mindazt, amit meg kellett tenni. De nem a kormánytól várta el, hanem ha nem tudta megtenni a kormány, akkor megtette.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy az, hogy amiket megfogalmaztak, még egyszer mondom, az valóban egy ellenzéki képviselőnek az a dolga, hogy megfogalmazza, de köszönöm minden egyes frakciónak azt a megszólalást, hogy a határozati javaslatot támogatni tudják, és erre is kérem az elkövetkező szavazáskor, hogy valóban tegyék meg, és ha egyhangúlag a frakciók támogatni tudják, az tulajdonképpen fel fog érni egy ötpárti támogatással is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit