DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Idézhetném önnek Szűcs Erikát, egykori főnökét, Gyurcsány Ferencet vagy Veres Jánost is, de úgy döntöttem, hogy inkább önmagát idézem önnek, tisztelt képviselő úr, ebben a témakörben. Ön azt mondta itt a parlamentben 2008. december 9-én: „Természetesen én azt tudom, hogy a rendszerváltás utáni években nagyon sokan belemenekültek a rokkantnyugdíjazásba, de hosszú távon nem lehet egy társadalom számára perspektíva az, hogy ha a munkaerőpiacon valamilyen ingadozás van, vagy azért, mert nem konvertálható a tudása, vagy azért, mert valamelyest az egészségi állapota csökkent, akkor az egyetlenegy menekülési útvonal, hogy megyünk a rokkantnyugdíjba.
(15.00)
Sajnos a 70-es évek Angliájában ezt megcsinálták a munkavállalók, és az angolok is rájöttek arra, hogy ez nem egy jó irány.” Ezt mondta ön, tisztelt képviselő úr; itt azoknak a kritikáknak egy részét, azt hiszem, meg is válaszoltam, amit ön mondott a felszólalásában. Engedje meg, hogy a többire is válaszoljak. Bízom benne, hogy az üléspont és az álláspont az ön esetében nem változik, tehát ellenzékből is ugyanazt gondolja most, mint amit 2008-ban a kormányoldalon gondolt államtitkárként arról, hogy ehhez a rendszerhez igenis hozzá kellett nyúlni, mert belső igazságtalanságai voltak, és rossz választ adott társadalmi problémákra.
A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszere 2012-ben bevezetett átalakításának az volt a célja, hogy a korábbi szerteágazó ellátórendszerből egy egységes, az orvosi, foglalkozási és szociális szempontokat is figyelembe vevő, komplex minősítésen alapuló és biztosítási elven működő rendszert hozzunk létre. A 2011. december 31-ig 57. életévüket be nem töltött, korábbi III. csoportos rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő ellátottak 2012. március 31-ig nyilatkozhattak és nyilatkoztak is arról, hogy kérik-e komplex minősítésüket, tekintettel arra, hogy keresőtevékenységet rehabilitáció nélkül nem képesek végezni. Összesen 189 394 fő tett ilyen jellegű nyilatkozatot. Az ő esetükben értelmezhetőek csak a felülvizsgálatok, amelyeket a tavalyi év végéig kellett megtenni. Akik nem tettek nyilatkozatot, azok ezzel körülbelül lényegében be is ismerték, hogy ilyesfajta jogosultságuk nincs, és azt a továbbiakban sem vehették éppen ezért igénybe. Tehát ott önmagát korrigálta a rendszer.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A 2016. januári állománystatisztikai adatok szerint 52 215 fő részesül korbetöltöttként rokkantsági ellátásban. Fontos kiemelni, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló törvény nem zárja ki, hogy azok a rokkantsági ellátásban részesülő személyek, akik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt már megszerezték, öregségi nyugdíjra váljanak jogosulttá. A rájuk irányuló nyugdíjkorhatárt betöltött, rokkantsági ellátásban részesülők tehát kérhetik az öregségi nyugdíj megállapítását, illetve dönthetnek úgy is, hogy ha az öregségi nyugdíj kiszámított összege alacsonyabb, mint a rokkantsági ellátás összege, akkor továbbra is a rokkantsági ellátást választják.
A törvény további kedvezményszabályt is tartalmaz azokra a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjakra tekintettel, akik 2011. december 31-én 57. életévüket betöltötték. Ők az öregséginyugdíj-korhatár betöltését követően kérhetik azt is, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a rokkantsági ellátásukat azonos összegben öregségi nyugdíjként folyósítsa.
A jelenleg hatályos jogszabály kimondja, hogy a 2011. december 31-én ellátásban részesülő, első komplex minősítését követően megállapításra kerülő rokkantsági ellátás összege nem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél, kivéve természetesen abban az esetben, ha az illető egészségi állapotában pozitív változás történt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit