DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Úgy látom, hogy a Jobbik fantomokkal harcol, és közben farkasokkal táncol. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Jó volt hallani, jó volt hallani a nyugodt erőt… Az MDF elevenedett meg bennem, amikor képviselő asszony arról beszélt, hogy nyugodt erőre van szükség, talán 1990-ben mondta ezt magáról a Magyar Demokrata Fórum. Csak kár, hogy a napi gyakorlata a Jobbiknak nem ez.
Azt is nagyon jó volt végighallgatni, hogy érvelt ön amellett, csak nem mondta ki a végkövetkeztetést, hogy mindenkinek, minden szakmai szervezetnek ott lenne a helye a köznevelési kerekasztalnál. Ön azt mondta, hogy a Jobbik hidat kíván képezni. Hát akkor kérem a Jobbikot, hogy vesse be azt a befolyását, ami van, és győzze meg a szakmai szervezeteket, hogy térjenek vissza a köznevelési kerekasztalhoz, hiszen csak és kizárólag ott lehet megoldásokat találni. Megoldás sosem fog az utcán születni.
Nyilván lehet demonstrálni, ez a demokrácia része. De a megoldást, ami nyilván részletes szabályozást igényel, azt olyasfajta tárgyalásokon fogjuk megtalálni, mint amelyen a köznevelési kerekasztal vagy ami éppen most folyik az oktatási államtitkárságon, és szépen pontról pontra végigmennek, hogy mi az, ami a kormányzat számára elfogadható, mi az, ami nem fogadható el, és mi az, ami másképp fogadható el, mint ahogy a javaslatokban szerepel. Éppen ezért, ha valaki valódi megoldást keres, akkor a kerekasztalnál, a tárgyalóasztalnál kell hogy keresse azt a megoldást.
(13.40)
Azt látom, hogy a tegnapi Kossuth téri demonstráció kapcsán az ellenzéki pártok rémült tempóban igyekeznek közös nevezőt találni az ottani felszólalókkal, ugyanis ez egy nagyon erős jelzés volt minden ellenzéki párt számára. (Kunhalmi Ágnes: Főleg a kormánynak!) Mert ha megnézzük, hogy hányan voltak a Jobbiknak a megemlékezésén vagy rendezvényén, mennyien voltak az MSZP-én, vagy mennyien voltak az LMP-én, akkor láthatjuk, hogy azok az emberek, akik elégedetlenek a kormánnyal valamilyen okból, lehet, hogy azért, mert pedagógusok, lehet, hogy más okból elégedetlenek, azok nem az ellenzéki pártoknál keresték a jövőjüket. Lehet, hogy a kormányt leváltanák, de az ellenzéki pártokat és a szakszervezeteket tegnap már leváltották, mert nem a szakszervezeteken keresztül akarják érvényesíteni az elvárásaikat, nem az ellenzéki pártoknál keresik a jövőjüket, hanem saját alternatív fórumokat hoztak létre, mert elégedetlenek azzal, amit itt az ellenzéki pártok - legyen az az MSZP, legyen az a Jobbik, legyen az az LMP - művelnek, azok után azt mondták, hogy nem kérnek ezekből az ellenzéki pártokból. (Kunhalmi Ágnes: Nálatok csak a lengyelek voltak!) Nem mennek el, nem mennek el az ő tegnapi rendezvényeikre, inkább tőlük teljesen függetlenül próbálják a saját követeléseiket elmondani.
Itt volt egy köznevelési vitanap egy-két héttel ezelőtt, amin részt vett és részt vehetett az összes ellenzéki párt. Ugye, itt az MSZP és a Jobbik közös kezdeményezésére, Gyöngyösi Márton és Tóbiás József közös egymás melletti szép aláírásával indították el, mind a ketten elmondták, hogy a másikkal soha semmit nem fognak aláírni, semmilyen dokumentumot, mert az egyik a másikat neonácinak, a másik az egyiket posztkommunistának tartja, és éppen ezért nem hajlandó vele közös platformra kerülni. (Kunhalmi Ágnes: Mert itt vagytok ti!) Eltelt pár hónap, és a hatalom akarása, a hatalom akarása mindenfajta korábbi elvi visszafogottságot és elvi távolságtartást felülírt, úgy látszik, a szocialistáknál és a Jobbiknál is, és hát mégiscsak közös lapon, egy aláíróíven szerepelt ezeknek a képviselőknek és még sok-sok képviselőtársuknak a neve.
Nos tehát, ezen a vitanapon minden pártnak volt arra lehetősége, hogy elmondja a véleményét, volt politikaibb hozzászólás, és volt szakmaibb hozzászólás a vitanap során. Volt olyan, amelyik a konszenzus irányába mutatott, és nyilván volt olyan, amelyik az ellentéteket mondta el. De mindenre megvolt itt a lehetősége a Parlament falain belül az összes ellenzéki pártnak.
És engedje meg, képviselő asszony, többször felhozzák itt a GDP-arányos adatokat, hogy ebben a matematikai kérdésben próbáljunk mégiscsak rendet teremteni. Ugyanis az önök adatai nem egyeznek a mi adatainkkal, ami a GDP-arányos oktatási költségeket jelenti 2015 várható GDP-adatai kapcsán. Hiszen mi, ha összeadunk négy tételt, az iskolai előkészítés és alapfokú oktatás feladataira fordított összegeket, a középfokú oktatásra fordított összegeket, a felsőfokú oktatásra és egyéb oktatási célokra fordított összegeket, akkor a GDP 6,14 százalékát kapjuk meg, ami magasabb, mint az a 6 százalék, amit ön is és mások is követelnek. Ez is úgy tűnik, hogy egy olyan követelés, amit a kormányzat már a 2015-ös költségvetésben, megemelve addigra már több körben valóban a pedagógusok bérét… - hiszen itt már benne van az első három évnyi pedagógusbéremelés, ezeket a kormányzat megtette, és éppen ezért 6 százalék fölé emelkedett GDP-arányosan a köznevelésre fordított összeg.
Ami a KLIK adósságát illeti, azt igyekszünk minél hamarabb rendezni, és ahol pedig a Jobbiknak volt lehetősége, a Jobbiknak volt lehetősége a működtetésben részt venni, hiszen az iskolák felénél a működtetési feladatokat továbbra is az önkormányzatok látják el, ha csak az ózdi példát nézzük, akkor nem az volt a polgármester első lépése, hogy sárga iskolabuszokat vegyen, hanem hogy sárga kabriót vegyen. Ez az, amikor a Jobbik kormányra kerül.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit