DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rendkívül károsnak tartja a Jobbik azt, hogy az oktatási vita egyre inkább politikai síkra terelődik. (Közbeszólások a Fidesz soraiból, köztük: Így van! Bravó!) Nem arról van szó, hogy megoldásorientált magatartást tanúsítanának az ebben érintettek, hanem egy övön aluli ütésváltás-sorozat zajlik. Ezt fel kellene váltsa az a szakmai vita, ami visszaterelné az egész kérdést abba a mederbe, abba a folyóba, amiben megoldást is tudunk találni. (Dr. Rétvári Bence: Ez a kerekasztal.)
Egymásnak az újabb megsebzése és a személyeskedés helyett sokkal fontosabb lenne, hogy a megoldásra törekedjen mindenki, és olyan akciókat, olyan kezdeményezéseket tegyen, amelyek ebbe az irányba mutatnak. Fontos az, hogy minden szereplő, elsősorban az a kormányzat, amelynek az oktatáspolitikája ellen több tízezres tüntetések vannak, egy kicsit önkritikával tekintsen az elmúlt hat évre. Fel kell tenni azt a kérdést, hogy az elmúlt hat évben a kormánynak elég fontos volt-e az oktatáspolitika. Ha egy adatot megnézünk, nevezetesen azt, hogy a GDP hány százalékát költöttük oktatásra, akkor azt látjuk, hogy míg ez az adat 2003-ban 5,6 százalék volt, 2013-ban már csak 3,9 százalék. Azt mondhatjuk tehát, hogy a kormányzatnak 2013-ban kevésbé volt fontos az oktatás.
Képes-e arra a kormányzat, hogy belássa, felismerje a problémákat? Képes-e arra, hogy ha a tanárok, a gyerekek, a szülők azokat a visszajelzéseket adják, hogy túlterheltek, hogy a tananyag mennyisége túlzott, akkor a kormányzat belátja-e ezt, és ennek megfelelően cselekszik-e? Tehát van-e lehetőség arra, hogy a gyerekek túlterhelését csökkentsük, a tananyag mennyiségét csökkentsük? Ha azt látják és azt mondja az összes iskola, hogy a KLIK egész egyszerűen működésképtelen, akkor hajlandó-e a kormányzat ezt elhinni, és hajlandó-e belátni azt, hogy vannak olyan iskolák, amelyek jobb állapotban vannak önkormányzati fenntartás alatt?
Amikor létrehozták a KLIK-et, számos ellenzéki politikus, számos kormánypárti politikus is azt mondta, hogy az önkormányzatokat mint fenntartókat meg kellene hagyni a rendszerben. Eltelt három év, most már teljesen világos, hogy ezt így kellett volna csinálni, de továbbra is tabuként kezelik az állami fenntartás kérdését, és nem engedik vissza azokat az önkormányzatokat sem a rendszerbe, amelyek pedig jó gazdái lennének az iskoláknak. Valóban tabuk nélküli szakmai válaszokat adnak-e önök azokra a felvetésekre, egyáltalán megoldásorientált magatartást tanúsítanak, vagy leszakadnak a valóságtól, elszakadnak a pedagógusoktól?
Abba kellene hagyni a sérelempolitizálást mindenkinek. Abba kellene hagyni a személyeskedést, és nem egymást hergelni, nem egymást megsebezni kéne. Mert valójában az oktatási rendszerről, a gyerekek jövőjéről kellene beszélni. Biztos-e az, hogy egy tankönyv szempontjából az a legfontosabb ismérv, hogy az ennyire olcsó, vagy bejöhet-e a minőség szemlélete? Úgy gondolom, be kellene hozni a minőség szemléletét is a tankönyvek kérdésébe. Fel kell tenni a magyar politikának is azt az önkritikus kérdést, hogy mi itt a XXI. századi Magyarországon tényleg nem vagyunk képesek egy értelmes szakmai vitát folytatni az oktatáspolitikáról. Tényleg a politika az, ami ennek középpontjában kell álljon és nem az oktatás? Úgy gondolom, ez nem így van.
Éppen azért, ha a kormányzat is belátná a hibáit, és mindenki, aki meg szeretné változtatni a kormányzat oktatáspolitikáját, megoldásorientált magatartást tanúsítana, akkor vezetne eredményre ez az egész vita. Ha a felek nem ezt a magatartást tanúsítják, akkor nem fogunk tudni közösen megoldást találni. A Jobbik szerint egy nyugodt erőre és szakmai megoldásokra van szükség. Éppen ezért indítottuk el például a valódi nemzeti konzultációt is az oktatás területén, az egészségügy és a korrupció mellett, hogy a szakmai szervezetekkel leülve egy asztalhoz az emberek véleményét kikérjük az oktatás legfontosabb kérdéseiben.
Mi a folyót a saját medrébe szeretnénk visszaterelni, és ha ez megtörtént, akkor hidat szeretnénk építeni; hidat építeni a kormányzás és a szakmai szervezetek közé, hidat építeni a kormányzat és az emberek közé. Mert lehet sértegetni a tüntetések vezetőit, lehet a tüntetések vezetői részéről sértegetni a kormányzatot, de a pedagógusok nap mint nap bemennek az iskolákba és tanítanak, ha kell, akkor kréta nélkül, ha kell, akkor tankönyvek nélkül, ha kell, akkor megbecsülés nélkül. De nem kellene, hogy megbecsülés nélkül tanítsanak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit