TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Tegnap, a szabadságharc évfordulóján hatalmas tömeg jelezte az utcákon: elég volt. A két és fél kilométeres tömeg rendkívüli méltósággal és nagy felelősséggel tudatosította: elég volt, az emberek elkötelezettek a változás mellett. A kormánynak pedig tudomásul kell vennie és el kell fogadnia a tanárok által megfogalmazott 12 pontot, amely a gyermekeinkért, a jövő iránti felelősségtől áthatva, egy jobb Magyarország érdekében íródott, és ezért is kellene elfogadni, továbbá azért, mert a magyarok 75 százaléka, az önök szavazóinak 67 százaléka ért egyet a pedagógusokkal.
(13.10)
Érdemi tárgyalást kell tehát folytatni a tanárokkal, a szakszervezetek képviselőivel az oktatási krízis feloldására, mert a magyar társadalomnak éppúgy az egészségügyi vagy a szociális szférában történtek mellett elege van a jelenlegi helyzetből. A valódi társadalom valódi párbeszédet akar. Ne akadályozzák meg ezt a népakaratot!
Rendkívül fontos volt a tegnapi tüntetésen minden egyes megszólaló mondata, mégis engedjék meg, hogy egyet hadd emeljek ki közülük. L. Ritók Nóra iskolaalapító, pedagógus a valódi Magyarország ismerője, igen sokat tett már le az asztalra. Évtizedek óta küzd az esélykiegyenlítésért, és egy olyan iskolát és alapítványt működtet, amely gyermekek százainak adott kiutat a mélyszegénységből, és indította el őket sikeres felzárkóztatási programmal. Tegnap is a magyar valóságról beszélt; azt mondta: „Azokért a gyerekekért vagyok itt, akik családjaikkal a szegénység kockázatának leginkább kitettek. Azokért, akiknek még kockás ingjük sincs. Akikhez nem ért el a mozgalomnak az üzenete, mert a szegénységben más üzenetek hangosak - a túlélés üzenetei.”
Miniszterelnök Úr! Az oktatás feladata a társadalmi különbségek csökkentése volna, nem pedig a növelése. Egy normális országban az oktatás esélyt ad, és nem esélyt vesz el. Az embereknek elege van ebből. Új irányt akarnak szabni sorsuknak, mert a magyar társadalom valódi változást akar. Azt látják, hogy ami itt van jelen pillanatban, az nem mehet tovább, és pontosan tudják, hogy vissza kell térni a nyugati, az európai pályára. Rendbe kell tenni az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátórendszer biztonságát, és méltó fizetést kell adni mindenkinek. Önök azonban láthatóan riasztóan távol állnak mindettől. Ez ki is derült tegnap a miniszterelnök beszédéből, amelyről, ha megengedik, nekem Jókai egy idevonatkozó idézete jutott eszembe: „Mikor győzelmeit hirdeti előtted, akkor palástolja legjobban sebeit, mikor erejéről beszél, akkor félti legjobban hatalmát, mikor téged ijeszt, akkor fél tőled leginkább. Ne higgy neki. Ne higgy neki, ha ígér, ne higgy neki, ha fenyeget, ne higgy neki, ha rágalmaz, ne higgy neki, ha imádkozik.”
Tisztelt Képviselőtársaim! A tegnapi napon nem egy dühöngő, romboló tömeg volt jelen az utcákon, hanem fegyelmezett, jó szándékú emberek sokasága. Ez a tömeg nem fog az önök oldalán harcba indulni Európa ellen. Ez a tömeg nyugodtan akar élni, dolgozni, tanítani, tanulni, gyógyítani és gyógyulni. Ez a tömeg tegnap kimondta, hogy nem kér - már követel új irányt Magyarországnak. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit