VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban a Belügyminisztérium egy projektet kezdeményezett, amely a kilencvenes évek sikeres háztáji gazdaságaira utalással igyekezett olyan helyzetet teremteni, hogy az egyébként köztudottan nagyon jó minőségű békési földekre szervezzen egy gazdasági működtetést. Ez a projekt akár a térség fejlődését is hozhatta volna, és vele együtt munkalehetőséget teremthetett volna az embereknek.
A kilencvenes évek előtt a működő szövetkezetekhez kötődő, azok által integrált háztáji a dél-békési emberek számára felemelkedést, gyarapodást jelentett. Az erre történő utalás, hivatkozás - egyébként most már utólag nyugodtan mondhatjuk, aljas áthallásnak tekinthető, így jellemezhető - azt a látszatot igyekezett kelteni az emberekben, hogy ugyanarról van szó most is. A szóban forgó projekt egy működő gazdasági környezetben alkalmas lehetne a munkanélküliek foglalkoztatására, megélhetésük biztosítására, de működő gazdaság hiányában az alapvető problémák megoldására önállóan alkalmatlan eszköz.
A minisztérium tíz hónap múltán, eredmények hiányában vagy erre való hivatkozással - valójában nyilván a pénzlenyúlás miatt - felszámolta a projektet. Az emberek becsapottnak érzik magukat. Az egész projektből tehát csak annyi látszik, hogy a közpénz elköltése megtörtént, mire esetleg valami hozama lehetett volna, az állami pénz már nem áll rendelkezésre, mert eltűnt az ottani emberek, az ottani felhasználók között.
Ilyen környezetben, ami ma Magyarországon van, ilyen programokkal, álprogramokkal nem azok járnak jól, akik maguk érintettek, akik ennek a hasznát láthatják, hanem azok, akik közbenső elemként közbelépnek. Így történhet az meg, hogy a sertéshizlaláshoz malacokat szállítva 6-8 ezer forintos forgalmi ár helyett 16-18 ezer forintért számolták mindezt le, hatalmas túlárazással bonyolították le a projektet.
Mindezek alapján meg kell kérdeznünk, hogy miért nem keltett feltűnést ez a Belügyminisztériumban. Mikorra várható, hogy a vizsgálatot elvégzik, és azt nyilvánosságra hozzák? És mi az oka annak, hogy a tervezés, kivitelezés és egyéb munkálatok elvégzése után minden vizsgálat nélkül tíz hónap után hirtelen lezárták?
Végezetül hadd kérdezzem öntől, államtitkár úr, mennyi közpénzt fordítottak eddig Orosházára és az alig háromszázegynéhány lakosú Pusztaottlakára tervezett képzési központok felállítására, és befejezik-e ezeket a beruházásokat. Köszönöm szépen. (Dr. Vadai Ágnes tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit