MÓRING JÓZSEF ATTILA

Full text search

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hét szombatján, nagyszombaton a Siófok katamarán teljes felújítás utáni átadásával és vízre bocsátásával kezdetét vette a 170. balatoni hajózási szezon. A Balatoni Hajózási Zrt. saját kivitelezésében megújult hajó az első teljesen akadálymentesített, közforgalmat bonyolító jármű a tavon, amely a legforgalmasabb szakaszon, a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon szolgál majd.
De ezen a szombaton nemcsak a hajózási, hanem az idegenforgalmi szezon is elkezdődött, a jó időt kihasználva családok ezrei sétáltak a parton, tértek be a téli álmukból lassacskán ébredező vendéglátóhelyekre. Köztudomású, hogy a Balaton Budapest mellett hazánk legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai attrakciója. A Balaton nemcsak nekünk, ott élőknek, hanem számos honfitársunknak jóval több, mint egy tó; nem tenger, de mégis az. A Balaton egy életérzés, szenvedély, szerelem.
A most induló idegenforgalmi szezon jelentős változásokat hoz a tó körül élőknek és a Balatonhoz pihenni, kikapcsolódni utazóknak egyaránt. A kormány döntése értelmében az elkövetkezendő években mintegy 300 milliárd, részben uniós, részben pedig hazai forrásból álló összeget fordíthatunk a tó természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének komplex fejlesztésére, segítve az ökológiai egyensúly fenntartását.
A 2007-13-as uniós fejlesztési időszak tervezésekor nem került sor integrált, a Balaton és térségének egészét komplexitásában érintő, operatív programokon átívelő fejlesztési terv kidolgozására, így az egyes fejlesztések szigetszerűen, összehangolás nélkül valósultak meg.
A kormány nemrégiben döntött a Balaton területfejlesztési koncepció és a Balaton területfejlesztési stratégiai program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-20-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról. A döntés értelmében biztosítottak a térség hosszú távú fejlesztésének feltételei, miközben a turisztikai célú beruházások mellett kiemelt figyelmet kapnak az olyan területek, mint a közlekedési infrastruktúra korszerűsítése, a helyi vállalkozások megerősítése, a vízminőség javítása vagy a helyben megtermelt mezőgazdasági termékek előállításának és értékesítésének támogatása.
Ez a korábban soha nem látott mértékű összeg rendkívüli lehetőséget biztosít a régiónak a megújulásra. Kastélyok, várak újulhatnak meg a Balaton körül, és számos olyan attrakció jön létre, amelyek alkalmasak lesznek a mára mindössze néhány hétre zsugorodott főszezon meghosszabbítására. Csobánc, Nagyvázsony, Szigliget és Sümeg szerepelnek többek közt a jelentős fejlesztések listáján. Ugyancsak jelentős beruházások lesznek Hévízen és Zalakaroson, valamint a szintén kiváló gyógyvízzel rendelkező Buzsák-Csisztapusztán, amely gyógyfürdő jelenleg csupán az önkormányzat lelkesedésének köszönhetően tud vendégeket fogadni.
Tovább folytatódik a dél-balatoni vasút korszerűsítése. Ebben a szakaszban a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy közti vonal újul meg, melynek következtében gyorsabb, csendesebb vasúti pálya, modernebb, kulturáltabb állomásépületek állnak majd rendelkezésre. Szintén megújul a Fonyód-Kaposvár vasútvonal is, amelyen jelenleg ugyanannyi ideig tart a zötykölődés a somogyi megyeszékhelytől a tóig, mint a vonal átadásakor a XIX. század végén.
Jelentős összegből újul meg a Sió-zsilip, amely mára szinte ipari műemlékként szolgálja a tó vízszintjének szabályozását. Strandok, kikötők újulnak meg, és jelentősen korszerűsödik a Balatoni Hajózási Zrt. flottája is.
Az egyre dinamikusabban fejlődő kerékpáros turizmus kiszolgálásához legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése és bővítése. Ezért új nyomvonalak létesülnek a tó körül, a meglévő kerékpárutakat kiszélesítik, és megújulnak a kerékpározáshoz kapcsolódó szolgáltatások is. Már készen vannak azok a tervek, amelyek a bringakörút teljes felújítását tartalmazzák, nemcsak az aszfaltcsík lesz szélesebb, hanem fejlesztésre kerülnek a kapcsolódó szolgáltatások is, pihenők, információs pontok, bringaparkok, témaközpontok jönnek létre.
Jelentős támogatáshoz jutnak a szőlő- és bortermelők is, segítve ezzel a kiváló minőségű balatoni borok piacra jutását, a borutak fejlesztésével mintagazdaságok hálózatának megteremtését. Lehetőség nyílik a balatoni tudásgazdaság fejlesztésére is.
Az anyagiak tehát rendelkezésre állnak ahhoz, hogy újra kitaláljuk a Balatont (Az elnök csenget.), hogy a’70-es, ’80-as években kivívott státuszt megújítva újra vonzóvá tegyük Németországtól Lengyelországig, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az az egyedülálló csoda elsősorban a miénk, magyaroké. Elnök úr, köszönöm, hogy szólhattam. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit