TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány célja, hogy lehetőség szerint mindennemű költségvetési kifizetés a Magyar Államkincstáron keresztül történjen. Ennek nyomán az intézmény feladatköre jelentősen bővült, miközben a közpénzügyi kifizetések és ellenőrzések továbbra is folyamatosan határidőben és magas szakmai színvonalon mennek végbe. Igaz ez a mezőgazdasági támogatásokra is, ahol a Kincstár 2017. november 24-ig mintegy 471,6 milliárd forint kifizetését teljesítette, ami 37,8 milliárd forinttal haladja meg az előző év azonos időszakának összegét.
A gazdálkodók érdekeit szolgálja többek között az előlegfizetés, aminek keretében idén már 24 jogcímen folyósít a Kincstár támogatást. A 2017. évi egységes kérelmek előlegfizetését a Kincstár a közösségi szabályozás által biztosítható leghamarabbi időpontban, 2017. október 16-án megkezdte, és 2017. november 24-ig több mint 157 ezer ügyfél mintegy 190,1 milliárd forint támogatáshoz jutott hozzá.
Cáfolom továbbá, hogy ebben az évben nem lesz további kifizetés, ugyanis november 30-ig előlegfizetés keretében további támogatási összegek kerülnek folyósításra, decembertől pedig ütemezetten folytatódnak a kifizetések annak érdekében, hogy az arra jogosult gazdálkodók a közösségi szabályozás szerinti június 30-ai határidőt megelőzően a lehető leghamarabb hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz.
A változásvezetési eljárással és a légi felvételekkel összefüggő kritikáját érintően tájékoztatom, hogy a légi felvételek aktualizálása az előírásokkal összhangban hároméves ciklusonként történik. Ugyanakkor minden ügyfélnek lehetősége van változásvezetési eljárás megindítására, ami semmilyen büntetést nem von maga után. A kérelmek feldolgozását követően az érintett gazdálkodók haladéktalanul megkapják a nekik jogosan járó támogatásokat. 2017-ben a Kincstár új eljárást vezetett be a változásvezetési kérelmek intézésében, ahol az alkalmazott ellenőrzés - az ön állításával ellentétben - már lehetővé teszi, hogy a területeken lehetőség nyíljon az előlegkifizetésre.
Az ügyfélbarát eljárás hiányával kapcsolatban tájékoztatom, hogy mind a Magyar Államkincstár, mind pedig a megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálati munkatársai megadnak minden tőlük telhető segítséget a problémáikkal hozzájuk forduló gazdálkodóknak. Az ellenőrzési folyamat bizonyos fázisáról a hatályos jogszabályi előírások alapján az ügyfelek valóban nem kaphatnak részletekbe menő tájékoztatást, hiszen ezzel adott esetben az ellenőrzés eredményessége kerülne veszélybe, de ezen kívül a gazdálkodók bármikor és bármilyen kérdéssel vagy kéréssel fordulhatnak elsősorban a megyei kormányhivatali ügyfélszolgálatokhoz, és minden segítséget meg is kapnak.
A banki igazolások használhatatlanságára irányuló észrevételét illetően jelzem, hogy a Kincstárhoz eljutott visszajelzések alapján a kiállított igazolások az ügyfelek hitelezési és faktorálási ügyleteihez a legtöbb esetben megfelelőek voltak.
A hivatal elektronikus rendszerével kapcsolatos általános kritika teljesen megalapozatlan, amit a kérelmek és az elintézett ügyek száma is igazol. Ha csak a 2017-re vonatkozó egységes kérelmeket nézzük, 177 807 ügyfél nyújtotta be sikeresen a kérelmét. A vidékfejlesztési program intézkedéseire vonatkozóan több tízezer pályázó adott be sikeres kérelmet.
Tisztelt Képviselő Úr! A kritikáját nem tudjuk elfogadni, a Kincstár magas színvonalon végzi a munkáját. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit