DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha az előző kormányzat ideje alatt, 2010 előtt kérdezte volna meg, hogy mik a tapasztalatok az őszi szünidei étkezéssel kapcsolatban, akkor azt a választ kapta volna, hogy nincs ilyen tapasztalat, mert nincs őszi szünidei étkezés, és ugyanezt a választ kapta volna a tavaszi szünetre is és a téli szünetre is, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány volt az, amelyik az évközi kisebb szünetekben is bevezette az ingyenes gyermekétkeztetés lehetőségét.
Ha körbenéznénk Európában, vannak olyan iskolák, vannak olyan oktatási rendszerek, ahol adott esetben még a gyerekek étkezése sem megoldott, nemhogy az ingyenes étkezése, és nemhogy ilyen arányban - hiszen ha a legkisebb gyerekeket nézem, az óvodásokat és a bölcsődéseket, az ő esetükben tíz gyerekből nyolc-kilenc ingyenesen kap enni. Az állam már nem szociális juttatásként, hanem családtámogatásként nyújtja ezeket az ellátásokat: nem a legszegényebbeknek nyújtja csak, hanem mindenkinek nyújtja, kivéve a leggazdagabb 10-20 százalékát a szülőknek.
Ahogyan ön is említette, a szünidei étkezésnek is több mint háromszorosára emelkedett a tétele, 6,7 milliárd forint az, amit idén erre a költségvetés biztosít, és az önkormányzatokon keresztül látjuk el ezt a feladatot, de a teljes gyermekétkeztetési költségvetés is közel háromszorosára nőtt, 29 milliárd forintról jövőre ez már 79 milliárd forint lesz, idén pedig 74 milliárd forint, amit erre biztosítunk.
Az őszi szünetre 2240 település adta le az igényét támogatásra, és ők 109 102 gyermek után igényelték ezt a költségvetési támogatást; az természetesen csak utólag fog kiderülni a zárszámadási törvényekben, hogy valójában mennyi gyermek után veszik ezt igénybe. Az elmondható, hogy egyetlenegy önkormányzat és egyetlenegy olyan szülő sincs, aki olyan választ kapna, hogy forráshiány miatt nem jut pénz annak a településnek vagy annak a gyermeknek az étkeztetésére.
Magyarországon olyan gyermekétkeztetési rendszert hoztunk létre (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), amely forráshiány miatt semelyik településnek és semelyik gyereknek a kérelmét nem utasítja vissza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit