POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm szépen a kérdést. Mindjárt azzal kezdhetjük, hogy abban legalább egyetértünk, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése egy szükségszerű és mindenképpen pozitív lépés, és jó az a vita, amikor arról vitatkozhatunk, hogy egy béremelés elég vagy emelhetnénk rajta többet, de meg kell keresni a béremelés forrását.
Január 1-jétől emelkedett meg a minimálbér és a garantált bérminimum is, és ezzel egy időben egyébként 5 százalékkal csökkent a munkaadói járulék is, tehát ennek az 5 százalékos csökkenésnek már eleve van egy olyan hatása, ami a munkaadók esetében, itt adott esetben az önkormányzati vagy az állami szférát is értjük, valamelyest kompenzációt ad a béremelés előállításához, a béremelés kitermeléséhez.
Amikor a kormányzat a minimálbéremelésről és a garantált bérminimum emeléséről döntött, akkor döntött arról is, hogy megnézzük azt, megkeressük azt a lehetőséget, hogy az állami szféra szereplői, illetve az önkormányzati szféra esetében az önkormányzati szféra szereplői milyen formában és milyen módon juthatnak hozzá ahhoz a többlettámogatáshoz, amellyel ezeket a kiadásokat az állam biztosítani tudja.
A 2017-es költségvetési törvény már egy elfogadott költségvetési törvény, és a feladatfinanszírozást tartalmazza az önkormányzatoknál, az önkormányzati hivataloknál, illetve az önkormányzati feladatokra szánt finanszírozás mértékét. Jelenleg folyik a munka (Hegedűs Lorántné: Három hónap eltelt, államtitkár úr!), begyűjti a Nemzetgazdasági Minisztérium a Kincstáron keresztül az önkormányzatok pontos igényét, tételes elszámolásban vagyunk az önkormányzatokkal, és a 2017-es költségvetés módosításával egy időben biztosítani fogjuk januártól visszamenőleg a garantáltbérminimum- (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), illetve a minimálbéremelés okozta többletkiadást az önkormányzatoknak. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit