KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Tisztelettel köszöntöm önöket. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban nagyon sok megkeresés érkezett hozzám, amióta ezt a szóbeli kérdést beadtam, azóta egy újabb ilyen megkeresés volt, hogy akik a végleges nyugdíjhatározatot nem kapják kézhez, illetve akik a nyugdíjösszeg meghatározásánál nem értesülnek időben erről a határozatról, tulajdonképpen arról van szó, hogy a NAV az adatközléseket hónapokkal elhúzza. Ugyanis a törvény értelmében ismeretes, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 73. §-a világosan fogalmaz, hogy abban az esetben, ha fennáll a nyugdíjjogosultság, de nem tudták megállapítani annak a mértékét, akkor nyugdíjelőleget kell finanszírozni, biztosítani a kliensnek, az érintettnek. Ugyanakkor a NAV nem fogadja el ezt a nyugdíjelőleget jövedelemigazolás gyanánt. Ebből adódóan azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek garantáltan fennáll a nyugdíjjogosultsága, de nem kaptak érvényes határozatot, egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.
Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat: miért kell az érintett nyugdíjasoknak egészségügyi járulékot fizetniük? A fent említett eset általános eljárás, vagy csak egy-két ügyben tapasztalt téves eljárásról van szó? Hány naptári napon belül teljesíti a nyugellátás megállapításához szükséges keresetekre irányuló kormányhivatali kereseti adatközlést a NAV az ONYF felé? És végezetül azt szeretném még megkérdezni öntől, hogy általánosságban mennyi idő telik el a nyugdíjkérelem benyújtása és a végleges határozat megszületése között. Miként változott ez az elmúlt években, továbbá miért nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb és gyorsabb legyen az eljárás? Köszönöm szépen a válaszát előre is. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit