DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hát most már épp ideje lenne a katatón módon felolvasott pártpropaganda után valami életet vinni ebbe a vitába, mert azért két alapvetést szeretnék tisztázni. Az egyik az, hogy nem azért töltjük itt a hétfő délutánunkat, hogy nagyot elmúltnyolcévezzünk, nem érdekel, hogy önöknek mi a véleménye a szocialista kormányokról, max. elmúlthétévezhetnénk, azzal kapcsolatban viszont nem pártpropagandára vagyok kíváncsi, mert egyébként meg arról kellene beszélnünk, hogy a magyar béreket hogyan lehet az uniós bérekhez felzárkóztatni, hogy ne menjen el egy csomó magyar család itthonról, ne ott szülessenek a gyerekek, hanem ez az ország végre fejlődő pályára tudjon állni. A helyzet az, hogy önöknek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, úgy tűnik, hogy ezzel kapcsolatban nincsen mondanivalójuk, ami egészen kétségbeejtő (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), de a magam részéről levonom az ebből fakadó következtetéseket.
Akkor nézzük! Államtitkár úr, ön azt mondta, hogy a közszolgálatban drámai béremelés zajlott végre. Na most, a helyzet az, hogy nem a béremelés drámai, hanem a helyzet a közszolgálatban, az a drámai. 300 milliárd forintot kellett volna ebbe az ágazatba beletenni, akkor tudtuk volna azt megvalósítani, hogy ne legyen dolgozói szegénység a közszférában. Mit hívunk dolgozói szegénységnek? Azt hívjuk dolgozói szegénységnek, ha valaki kevesebbet keres, mint amiből meg tud élni. Önök éveken keresztül úgy kormányozták ezt az országot, hogy mindenki, aki minimálbérért dolgozott, kevesebbet keresett annál, mint amiből meg tud élni. Amit mi javasoltunk, ez a 300 milliárdos injekció tudta volna azt megoldani, hogy minden bérkategória fölé kerüljön a létminimumnak. Hiába szüntették meg a létminimum-számításokat az én korábbi munkahelyemen, azért pontosan tudjuk, hogy a magyar családok mennyiből tudnak megélni, és mennyiből nem. Önök nem tudják, önök valóban olyanokat nyilatkozgatnak, hogy itt 47 ezer forintból meg lehet élni, de a helyzet az, hogy nem, nem lehet megélni, sőt Magyarországon elég sok kellene a magyar családoknak ahhoz, hogy meg tudjanak élni, mert azt gondolom, hogy a XXI. században az a megélhetés része, hogy ha valaki oktatást akar biztosítani a gyermekének, akkor azt ki tudja fizetni, ha már önök voltak olyan kedvesek, és az egyetemeknek és főiskoláknak egy jelentős részét fizetőssé tették, amivel mi messzemenőkig nem értünk egyet.
Ha valamire pénzt kellene költeni ebben az országban, az nem az önök hátudvarának a kistafírozása, nekik már van elég, már loptak eleget, hanem sokkal inkább az oktatás meg az egészségügy. Ha már az Unióról beszélünk, szeretném önökkel közölni, hogy ebből az országból naponta két ápoló és három orvos távozik, egész egyszerűen azért, mert az egészségügyben nem tudnak megélni abból a pénzből, amit ott keresnek, és szörnyűek a körülmények. Próbálják ki, menjenek be egy kórházba egy kéztöréssel vagy bármivel, próbálják ki, hogy milyen állapotok vannak ott, hogy meghalnak magyar emberek azért, mert nincsenek olyan szobák, amelyek sterilek lennének, és az operációkat el tudnák végezni. (Cseresnyés Péter: Jézus! - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Legyenek kedvesek, nézzenek körbe a világban… (Folyamatos közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Nem én hazudok, önök nem tudják, mi a valóság, mert itt ülnek a parlamentben, ahelyett, hogy megnéznék azt, hogy mi a helyzet odakint. (Az elnök csenget.) Nézzék meg, hogy hogyan lopták szét az önök párttársai az elmúlt hét évben ezt az országot!
Az oktatással mi a helyzet? Nem is olyan rég arról beszélgettünk, hogy önök miért zárnak be egy egyetemet, sőt nem is egy egyetemet, Magyarország legjobb egyetemét. A helyzet az, hogy az LMP ezzel szemben 100 költségvetési forintból 20-at az oktatásra adna, mert mi tudjuk, hogy a XXI. században az oktatásra és az egészségügyre nagyon sok pénzt kell adni, mi ennek megfelelően kormányoznánk is. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Ha már ennyire kiborultak, én nem tudom, mi lesz önökkel a 15. perc végére, most még csak három és fél percnél tartunk, azért vigyázzanak magukra. (Derültség. - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból. - Dr. Rétvári Bence: A frakciód sem bírta! Hol a frakciód? A saját frakciód nem hallgat meg!)
A minimálbéremeléssel kapcsolatban a helyzet az (Az elnök csenget.), hogy a munkavállalói járulékot javasoltuk csökkenteni, ugyanis ez az, amit a magyar polgárok rögtön a zsebükben éreznek, rögtön emelkedik vele a nettójuk. Nem a munkáltatóra kell azt bízni, hogy utána odaadja a munkavállalónak vagy sem, hanem úgy kell járulékot csökkenteni, hogy elkerülhetetlen legyen az, hogy amit a munkavállaló kap a zsebébe, az nőjön. Önök ezt a 6,5 százalékos járulékcsökkentést, amit mi javasoltunk, visszautasították, mint ahogy az adómentes minimálbért is visszautasították, hát számoljanak el a magyar emberek irányába!
Önök az egykulcsos adórendszerrel egy olyan adókulcsot vagy egy olyan adórendszert vezettek be Magyarországon, amellyel mindenki rosszul jár, aki átlagbér alatt keres. Na most, a magyar dolgozóknak a kétharmada átlagbér alatt keres, innentől kezdve önök ezekkel a dolgozókkal kiszúrtak, mondhatom azt, hogy az ország nagyobb részével kiszúrtak.
Ott van a közmunka rendszere. Hát, erről is sokat beszéltek ma. Én azért szeretném azt előrebocsátani, hogy sehol a világon nem működik egy olyan közmunkarendszer, mint amit Magyarországon önök megpróbáltak bevezetni. És ez nem azért van, mert a világon mindenki buta, és csak az önök az okosok, hanem itt arról van szó, hogy ez nem egy működőképes rendszer. Annak a közmunkarendszernek, amit önök megcsináltak, két következménye mindenképpen van: az egyik az, hogy a helyi fideszes bárók be tudták betonozni a hatalmukat, sakkban tudják tartani a magyar polgárokat azzal, hogy adnak-e nekik közmunkát, vagy nem adnak közmunkát, a másik pedig a bérek letörésének a közvetlen eszköze. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Hiába hőbörögnek, a Lehet Más a Politika volt az, aki kikutatta, hogy arról van szó, hogy szerte az országban kirugdostak dolgozókat, akik rendes bérért dolgoznak - már amennyire rendes béreknek lehet nevezni, ami ebben az országban van -, és közmunkabéren visszaveszik vagy őket, vagy valaki mást ugyanarra a pozícióra.
Én a Belügyminisztériumhoz fordultam, tisztelt államtitkár úr, reagáljon erre valamit - kivizsgálták azokat az eseteket, amiket feltártunk? Megvan minden eset, megvizsgálták? (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Gondoskodtak róla, hogy soha többet ilyen ne forduljon elő? Mert nekem nem úgy tűnik, hozzám továbbra is jönnek a levelek, amelyek arról szólnak, hogy a közmunkarendszerrel Magyarországon kőkeményen visszaélnek.
Nos, a helyzet az, hogy igazából ezt az egész történetet újra kell kezdeni, egy teljesen új gazdasági modellre van szükség. 2010-ben önök még azt hazudozták itt mindenkinek, hogy önök majd annyi támogatást adnak a multiknak, hogy öt éven belül meg kell térülnie, nem lehet több egy munkahelyre jutó támogatás, mint 5 millió forint, és egyáltalán, egy helyigazdaság-fejlesztést és belső tőkeképző képességet fognak itt erősíteni az országban. Ehelyett mit csinálnak? Folytatják a szocialista modellt. Semmi nem változott, ráadásul ez, amivel itt az államtitkár urak felálltak, ez a virtigli neoliberális szöveg, ez, komolyan mondom, a világon mindenhol megbukott, csak vannak még olyan politikusok, mint önök, akik itt maradtak az előző századból, és megpróbálják velünk ezt lenyeletni, hogy ez még valakinek jó. Hát, persze hogy jó! Az önök oligarcháinak jó. Meg azoknak jó, akik zsebre vágják azt a rengeteg támogatást a magyar adófizetők pénzéből, amit önök mindenféle átláthatatlan szerződéssel biztosítanak.
Hamarosan ott lesz a Kúrián a perem, amikor végre végsőre megmondják azt, hogy a stratégiai megállapodásokkal kapcsolatban pontosan mi zajlik ebben az országban, hogy mennyi egyéni adókedvezményt adtak az egyes aktoroknak, hogy a multik egész pontosan mennyi pénzt kaptak a magyar adófizetőktől azért, hogy idejöjjenek dolgozni. Mert a helyzet az, hogy mi azt látjuk, hogy amit önök ígértek, hogy itt öt éven belül megtérül 5 millió forint max. munkahelyenként, amit kap egy multicég, az van, ahol hatszoros, volt olyan multicég, amelyik 30 millió forintot kapott egy munkahelyért. Hát kérdezzék meg egy kis- és középvállalkozótól, hogy ő mit tudna ezzel a 30 millió forinttal csinálni! Merthogy neki mennyi jut? 1-3 millió forint jut egy munkahelyre, és akkor örüljön neki!
Hát, így erősítik önök a kis- és középvállalkozói szektort? Pedig ők azok, aki tűzön-vízen keresztül velünk kitartanak, ők azok, akik nem szedik a sátorfájukat, hogyha máshol jobb feltételeket kínálnak. Az önök nagy stratégiai tévedése az, és legyenek kedvesek, ne fényezzék nekem ezt a bukott gazdaságpolitikát, az önök stratégiai tévedése az, hogy fogták magukat, és azt folytatták tovább, amit az önök szocialista elődei csináltak. Ennek semmi értelme nincsen, látszik, hogy az ország ebbe belefullad, ebbe a gazdaságpolitikába.
Mi letettük egy új gazdaságpolitikai modellnek az alapjait, mi megmondtuk, hogy mire van szükség (Dr. Rétvári Bence: Adóemelésre!), megújuló energiaforrásokra van szükség. Most a miniszterelnök úr ma már közölte, hogy itt nem népszavazás lesz az elképzelései szerint, hanem egy tárca nélküli miniszter, mintha nem ülnének már elegen a kormányban, soha nem volt az elmúlt 27 évben ekkora kormánya ennek az országnak. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) A helyzet az, hogy mi ezzel szemben a megújulókba tennénk az energiát, pontosan azért, mert ez az, amivel válságálló munkahelyeket lehet létrehozni, és ez az, amivel Magyarországnak a szuverenitását is garantálni lehet.
Ott vannak az épületszigetelések. Mi értelme van annak, hogy orosz gázzal fűtjük a magyar utcákat, miközben emberek megfagynak, bár önök nem akarják megmondani, hogy hány ember járt így az elmúlt időszakban, de mi tudjuk azt, hogy ebben az országban a családi házak 75 százaléka, amelyek régen épültek, rossz minőségűek, és azok a magyar emberek, akik azokban élnek, azok télen fáznak. Önök nem fáznak itt a Parlament melegében, de azok az emberek fáznak. Ezeknek az embereknek a házait le kellene szigetelni, ezzel munkahelyeket lehetne teremteni és energiát lehetne spórolni. Önök azt mondták, hogy ezt megcsinálják, ezt sem csinálták meg.
(18.10)
És ott van a helyi gazdaságfejlesztés. Ezekkel a dolgokkal, amiket itt felsoroltam, mi azt mondtuk, hogy 450 ezer munkahelyet lehetne teremteni, és meg is lehetne fizetni, mert erre vannak európai uniós támogatások, amelyek a fideszes feltételezésekkel ellentétben nem arra valók, hogy ellopják őket, hanem arra valók, hogy ilyen értelmes dolgokra használjuk fel őket. Két költségvetési alapot is hoztunk volna létre, amely normatív alapon finanszírozta volna a helyi gazdaságfejlesztést, mert a helyzet az, hogy ebben van a lehetőség, ebben van a jövő. Nem abban van a jövő, hogy önök a bukott elődeiknek a politikáját folytatva megpróbálnak egy összeszerelő országot csinálni Magyarországból, ahol az emberek rossz bérekért dolgozhatnak a különböző gyártósorok mellett.
Úgyhogy azt tudom önöknek mondani, hogy amiről még itt maximum beszélni lehet, így az európai uniós kitekintésekben, Szanyi Tibornak a szájából hangzott el itt az elmúlt időszakban, hogy igen, van arra tér, hogy harmonizáljuk a béreket. Lehet is ezt csinálni, de ennek vannak bizonyos szabályai, és én azt várnám a Fidesz-KDNP-től, hogy az önök pártcsaládján keresztül megpróbálják arra motiválni az Európai Uniót, hogy ilyen dolgokról szó legyen.
Nem azt várom a magyar miniszterelnöktől, hogy ekézze a szociális pillért, meg arról beszéljen, hogy itt mindenhol Brüsszelből támadnak minket. Nem. Azt várnám önöktől, hogy menjenek oda, és mondják meg az Európai Uniónak, hogy bizony, mi nem vagyunk másodrendűek, és mi szeretnénk egy újfajta munkamegosztást alkalmazni. Nem arra vágyunk, hogy ide kitelepítsék a különböző gyártósoraikat, hanem egy olyan innovációs központot hozzunk itt létre, amely a magyar emberek tudásába fektet be, ehhez persze egy jó oktatás kell, és a termelési fázisnak egy magasabb minőségű szintjét tudjuk biztosítani az egész Európai Uniónak. Ez az irány előre. Nem az, hogy itt harmadrendű állampolgárok legyünk.
A helyzet az, hogy önök az Európai Uniót tudják befolyásolni, mert mi mindannyian európai uniós állampolgárok vagyunk, és ott van a lehetőségünk, ott van a terünk, hogy jó irányba mozdítsuk elő a folyamatokat. Nem ostoba plakátkampányokat kell csinálni a magyar adófizetők pénzéből, hanem ott kell vitézkedni, ahol a dolgok zajlanak, és azok ott zajlanak Brüsszelben, és önöknek oda kell állni, és meg kell tenni azokat a különböző változtatási javaslatokat, ami a magyar nemzeti érdeknek megfelelő. Közben persze egy olyan stílust kell alkalmazni, hogy kedvük legyen ezeknek az embereknek végighallgatni Orbán Viktort és a többi politikust, mert azzal nem segítik a magyar emberek ügyét, hogyha vállalhatatlan stílusban kommunikálnak a nemzetközi porondon, és Vlagyimir Putyin társaságában közlekednek mindenhová széles e világban. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Például fontos lenne egy közös minimálbér-szabályozásnak az elfogadása. Ez tényleg fontos lenne, és erről beszélt emlékeim szerint Szanyi Tibor is, ami kimondaná, hogy egyrészt a mindenkori minimálbér el kell hogy érje a létminimumnak a szintjét, másrészt meg kell hogy haladja az átlagbérnek a 60 százalékát. Ez egy értelmes javaslat lenne, az Európai Parlament ezzel kapcsolatban már folytatott vitákat. Kíváncsi lennék, hogy akkor a néppárti fideszes politikusok egészen pontosan hogyan érveltek ebben a vitában.
A bérollót zárni kell. Ennek fokozatosan kell megtörténnie, lépésről lépésre. Viszont az nem megoldás, hogy önök itt hazajönnek, elszidják Brüsszelt mindennek, kimennek, és gyakorlatilag semmit nem csinálnak a bérek érdekében. A szociális pillért meg nem ekézni kell, hanem tudomásul kell venni azt, hogy az Európai Uniónak az egy fontos funkciója, hogy a szociálisan rászoruló embereket közelebb tudjuk hozni ahhoz a szinthez, amelyben az országok közti különbség csökken. Nem működik az a fajta modell, amit most látunk, és nem működik az a fajta stílus sem, ami a szociális pillért elkárhoztatja, és gyakorlatilag egy értelmetlen Brüsszel elleni támadássá alakít mindent, ami egy értelmes párbeszédnek adhatna teret.
Azt gondolom az elmúlt időszak alapján és az itt a vitában töltött órák alapján, hogy a Fidesz-KDNP-vel nem lehet értelmesen vitatkozni arról, hogy a béruniót hogyan lehet megvalósítani. Szeretném hallani a konkrét elképzeléseket, nem azt, hogy itthon hogyan magyarázzák a bizonyítványaikat, hanem azt, hogy kint mit tesznek azért, hogy Magyarországon nőjön a magyar emberek bére, és itt, Magyarországon mit tesznek azért, hogy nőjön a magyar emberek bére.
Erről, értelmes javaslatokról tudunk beszélni. A pártpropagandával tele van a padlás, nem vagyunk rá kíváncsiak mi sem és a választópolgárok sem. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit