IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Megszoktuk már, hogy retorikailag Fazekas miniszter úr jár az élen a GMO-val szembeni harcban, de a tettei ezzel ellentétes irányba mutatnak. A miniszter úr hol Amerikában kuncsorog génmódosítással kapcsolatos kísérletekért, hol pedig állami földet juttat Bábolnán a Monsantónak, ha éppen annak erre van szüksége. A GMO-lobbi azonban szemlátomást csúcsra van járatva mostanság a kormányban. Erre utal a Földművelésügyi Minisztérium 61/2016. rendeletének előkészítés alatt álló módosítása, amelyben a GMO-mentes jelölésre vonatkozó könnyítéseket kezdeményeztek.
A minisztérium rendeletmódosítása, amit egyébként Fazekas Sándor jegyez, a GMO-mentes termelésben felhasználható takarmány ügyét járja körül, szemlátomást a takarmánycégek érdekében. Érdekes, hogy az indoklásban nincs hivatkozás az Alaptörvényre, viszont utalás van a gazdaságra. Vajon kinek az igényeiről van szó? Szerintem a takarmánygyártó és -forgalmazó cégek igényéről van szó, amelyek a behozott glüfozáttűrő dél-amerikai génmódosított szója miatt nem képesek ezt a címkét rátenni a termékeikre. Nem fogyasztói érdek van itt, sőt éppen a fogyasztók megvezetését legalizálják a minisztérium rendeletének szintjén. A legdodonaibb rész azonban az, amikor egy több összetevőből álló élelmiszernél a feltüntethető GMO-mentességre való jelölés alkalmazható. Abban az esetben tehát, ha a 89 százalékot éri el például a génmódosított termék, 10 százaléknál több az, ami nem génmódosított, ráteszik azt, hogy ez egy GMO-mentes termék.
Hát ez milyen dolog?! Hogy lehet ilyet tenni ilyen összetett élelmiszerek esetén? Komoly szándék nyílt a kommunikáció megváltoztatására, és látszik az, hogy igazából az embereket csapják be, és a nagyvállalatok érdekeit képviselik.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit