SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Gondolom, államtitkár úr fog válaszolni. (Dr. Fónagy János bólint.) Tisztelt Államtitkár Úr! A vidéki települések, különösen a nagyobb városok közlekedési közszolgáltatásának a napi biztosítása, azt gondolom, hogy minden élhető város egyik fontos alapfeltétele, és az Európai Uniónak is elvárása. Azonban a normatív támogatás megszüntetése, valamint az állami kompenzáció folyamatos szűkítése a települési önkormányzatokat szinte teljesen megoldhatatlan feladat elé állítja a tömegközlekedés fenntartását illetően.
Mindezek mellett ebben az évben minden település saját maga kellett hogy megoldja a körülbelül 6-16 százalék körüli béremelését az autóbusz-sofő-röknek, valamint a törvényi kötelezettségből adódóan az egyéb dolgozók minimálbéremelését, melyhez állami segítséget a települések nem kaptak.
A napokban a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője öt nagyváros nevében, melyek még saját tulajdonú közlekedési társaságot tartanak fenn - mint Szeged, Miskolc, Debrecen, Pécs és Kaposvár -, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz azzal a kéréssel, hogy legyen szó akár a béremelések állami támogatásáról, vagy legyen szó a működési kiadások többletfinanszírozásáról, a települési szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatok - legyen szó a megyei jogú városokról vagy Budapestről - kerüljenek egy elbírálás alá, hiszen a közösségi közlekedés megtartása közös érdek és közös érték mindannyiunk számára.
Van itt még egy másik dolog: szakmai és egyéb hírekből folyamatosan lehet hallani azt, hogy a kormány tervei között szerepel a helyi tömegközlekedés - ami jelenleg önkormányzati feladat - központosítása is, azaz a feladat ellátását a jövőben átvenné az állam a településektől.
Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hogy a BKV mellett az érintett öt nagyváros is számíthat-e azonos elbírálásra a helyi tömegközlekedés finanszírozásában. A feladatok ellátásához Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Kaposvár is részesül-e tömegközlekedési többlettámogatásban, és tervezi-e a kormány az önkormányzatok helyi tömegközlekedési feladatának állami átvételét? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit