DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselőtársam hozzászólásában egy reális veszélyre hívta fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a nemzeti konzultáció során erre a veszélyre, az ezzel kapcsolatos kérdésre minél több jó választ kapjon a kormány, mert azzal segíti és legitimálja azt az álláspontot a magyar polgárok többsége, hogy meg kell védenünk a rezsicsökkentés értékeit, amelynek veszélyét az Európai Bizottság 2016. november 30-án benyújtott, közzétett javaslata - „Tiszta energia minden európainak” című javaslata - elég világosan bemutatja. Az említett csomag az energiaunió megvalósításának egyik eszköze, amely energiauniót Magyarország - az abban foglalt célokat - támogatta és támogatja a mai napig is, ideértve azt a fontos célt, hogy megfizethető energiát kell biztosítani a fogyasztóknak, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházásokat európai uniós támogatással végre kell hajtani, és természetesen a kutatás-fejlesztés, az energiahatékonyság, valamint a dekarbonizációs, azaz a szénmentes energiatermelésre irányuló folyamatokat is támogatni tudjuk.
Azonban a 2016. november 30-án közzétett javaslat több szempontból is aggályos, és olyan irányokat, olyan szabályozási pontokat lehet benne azonosítani, amely sérti a tagállamok szuverenitását és a szubszidiaritás, valamint az arányosság elvét. Ilyen ezek között az a pont is, amikor a rendszerirányítóktól hatáskört elvonva egy regionális rendszerirányítást kíván végrehajtani, és úgy, hogy mindemellett az ellátásbiztonságért való felelősség a tagállamoknál marad.
Magyarország támogatja a regionális együttműködést, és részt is vesz ilyen regionális együttműködésekben, de az energiaunió elfogadásakor is az volt az álláspontunk, és az volt a többségi tagállami álláspont, hogy a regionális együttműködés alulról jövő, önkéntes és a lehető legjobb gyakorlat elve mentén, költséghatékonyan történjen meg. Az erre irányuló szabályozás, amit a „Tiszta energia minden európainak” csomag tartalmaz, ettől eltér, és ezeket az elveket nem követi.
A másik nagyon fontos dolog, hogy szintén a tagállami szuverenitáshoz tartozik, hogy meghatározzuk az energiamixünk tartalmát, de egy közvetett szabályozást indít el az Európai Bizottság, azaz Brüsszel, és közvetett módon erősen korlátozná ez a csomag az ehhez való jogunk alkalmazását. Ha kitérünk például arra is, hogy 550 gramm/kilowattóra kibocsátás alatt lehetne csak erőműveket felhasználni a kapacitásmenedzsmentben, akkor ez azt is jelenti, hogy ezáltal kiesnek olyan szenes erőművek, amelyek krízishelyzetben helytállhatnának, és ezzel szemben orosz importú, orosz eredetű gáz felhasználásával az európai energiafüggőséget növelnénk, tehát ebből a szempontból is aggályos a dolog.
Ami viszont sokkal fontosabb és a magyar állampolgárok, a magyar fogyasztók érdekét súlyosan sérti, az, hogy eltörölnék a szabályozott ár intézményét, és a piacra bíznák az elektromos áram árának kialakítását. E tekintetben hadd húzzam alá azt, hogy 2010-től kezdődően 2010-2015 között, ahol szabályozott ár helyett piaci áron alkalmazták, piaci áron értékesítették a villamos áramot, ott mindenhol növekedett az áram ára, ezzel szemben Magyarországon jelentősen csökkent 2012 és 2016 novembere között a villamos energia ára, körülbelül 25 százalékos csökkenésről tehetünk tanúságot.
Ennek következtében az energiaszegénység felszámolása szempontjából is sikereket értünk el. A hátralékok összege a felére csökkent, és mintegy harmadával csökkent a késedelembe esett adósok száma. Több mint harmadával csökkent a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma. Ezek az adatok elég plasztikusan mutatják, hogy a szabályozott ár, azaz a rezsicsökkentés végrehajtása és fenntartása össztársadalmi érdek.
Nagyon helyesen teszi, képviselő úr, és nagyon helyesen teszi az Európai ügyek bizottsága, hogy ezen értékek megőrzése érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kellő súllyal lépett fel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(11.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit