MESTERHÁZY ATTILA,

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2011-es tunéziai forradalom óta az Európai Unió politikai, pénzügyi és technikai segítséggel támogatja Tunézia demokratikus átalakulását. A demokratikus átmenetben elért jelentős haladásra való tekintettel 2014-ben az Unió és Tunézia megállapodott abban, hogy kiemelt partnerséget alakít ki. A kétoldalú kapcsolatok jó alapja továbbra is az 1998 óta hatályban lévő megállapodás.
A 2013-17-es időszakra vonatkozó európai szomszédságpolitikai cselekvési tervvel is alátámasztott kiemelt partnerség célja a politikai együttműködés és a gazdasági integráció megerősítése és mélyítése. Tunézia részesül az európai szomszédságpolitikai eszköz keretéből is. 2014 márciusában Tunézia és az Európai Unió mobilitási partnerséget indított. Az ország külkereskedelmi áruforgalmának 63 százalékát adja az Európai Unió tagállamaival folytatott kereskedelem, amelynek összértéke 2015-ben 20 milliárd euró volt.
Az országgal szoros együttműködés alakult ki a terrorizmus elleni küzdelemben is. Tunézia a régió pozitív szereplője, amely nyitottsággal és együttműködéssel tekint Európára. Az Unió továbbra is stratégiai partnernek tekinti tehát Tunéziát. A jegyzőkönyv az utolsó jóváhagyó okirat letétbe helyezésének napját követő első hónap első napján lép hatályba. Az Európai Unió és a tagállamok nevében az Európai Unió Tanácsa 2015. február 9-én jóváhagyta ezt a jegyzőkönyvet.
Tekintettel arra, hogy Tunézia részéről még nem történt meg a ratifikáció, a jegyzőkönyv hatálybalépésének napja ugyan még nem határozható meg, ettől függetlenül ez egy előremutató, szükséges lépés, éppen ezért a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja ezt az előterjesztést. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit