FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy Mirkóczki Ádám képviselőtársam is jelezte, a Jobbik frakciója tudja támogatni ezt a javaslatot, már csak azért is, mert olyan javaslatok köszönnek benne vissza, amiket mi már korábban benyújtottunk, egyébként önök leszavazták. Örülünk, hogy azért egy-két év késéssel rájöttek, hogy mégiscsak előremutató, helyes javaslatok voltak ezek, és tényleg olyan pozitív változások fognak történni ennek a javaslatnak az elfogadásának köszönhetően, mint például hogy nemcsak 8 kilométerre a határon belül lehet elfogni a menekülteket, hanem az ország egész területén, és lehet őket tranzitzónába kísérni, vagy pedig éppen az, hogy nem menekülttáborokba, hanem tranzitzónákba fogják őket elkísérni, ahol a menedékjog iránti kérelmüket be tudják nyújtani, és annak elbírálásáig ott lesznek.
Nem is ezt a részét szeretném megismételni Mirkóczki Ádám felszólalásának, hanem én is inkább helyi illetőség gyanánt a választókerületem központja, Kiskunhalas szempontjából szeretnék kérdéseket feltenni államtitkár úr felé. Bízom benne, hogy válaszolni is fog nemcsak zárszavában, hanem korábban is, ugyanis nemcsak bennem, hanem a kiskunhalasi választópolgárokban is számos kérdés fogalmazódott meg. Már néhány nappal ezelőtt egy helyi médium egy hírt hozott le ebből a törvényjavaslatból, és annak kapcsán is többen megkerestek, hogy ez pontosan milyen változásokat fog eredményezni a kiskunhalasi nyílt, illetve zárt menekülttábor kapcsán.
A kérdéseim feltevése előtt csak egy nagyon rövid történeti visszatekintés. Jómagam a Jobbik képviselőjeként számtalan alkalommal jeleztem, és több ezer ember igényét kiskunhalasi és környékbeli ember igényét jeleztük azáltal, hogy mi felszólaltunk a nyílt és a zárt táborok bezárása mellett, tudván azt, hogy lehetne más módon is munkahelyeket teremteni, ugyanakkor ezek a menekülttáborok igenis biztonsági kockázatot jelentenek. Egyébként Bányai Gábor képviselőtársam is elsőként írta alá az erről szóló aláírásgyűjtést, illetve vette át a bezárást követelő több ezer aláírást, bízván abban, hogy sikerül eredményt elérni.
Nagyon szeretném, hogy valóban eredménye legyen, ugyanakkor nem látunk olyan garanciákat, ami akár ebből a törvényjavaslatból is következne. Márpedig azért nem látunk ilyenfajta garanciákat, mert van ebben a törvényjavaslatban egy olyan kitétel, miszerint a kormány tranzitzónát bárhol kijelölhet. Mi történik abban az esetben, ha egy megnövekedett migránsáradat esetén a határ menti tranzitzónák megtelnek, és szükség lesz újabb tranzitzónák kijelölésére? Fennáll-e annak a lehetősége, hogy a kiskunhalasi befogadóállomások ilyen tranzitzónastátuszt fognak kapni, ezáltal újra, ha most tegyük fel, ki is fognak ürülni, akkor utána újra meg fognak telni?
Kérem államtitkár urat, hogy adjon ez ügyben egy megnyugtató választ a kiskunhalasiaknak, hogy ha valóban sikerül azt elérni, hogy ez a mostani állapot, az, hogy sok migráns van Kiskunhalason, meg fog szűnni, a későbbiekben ez nem fog újra megváltozni. Ez igenis egy fontos kérdés, és foglalkoztatja a kiskunhalasiakat.
Egyáltalán mi lesz tényleg abban az esetben, ha e törvény elfogadásának köszönhetően elszállítják Kiskunhalas nyílt és zárt táborából a mostani ott lévő menekülteket egy határ menti tranzitzónába? Ebben az esetben mi lesz a menekülttábor sorsa? Bányai Gábor képviselőtársam nagyon optimistán azt mondta, hogy meg is szűnhet. Én akkor ezt szeretném államtitkár úrtól egy megerősítésként kérni, hogy ez valóban így fog történni, és Kiskunhalason nem lesz a jövőben menekülttábor.
Felmerülnek még további kérdések akár a határ menti tranzitzónák kapcsán, akár pedig, ha mondjuk, később mégis úgy fordulna a helyzet, hogy Kiskunhalas ilyen kijelölt tranzitzóna lenne, akkor fel vannak-e arra készülve a menekültügyi őrizetesek, hogy akár tömeges kitöréssel kell szembenézniük. Sajnos volt erre példa Debrecentől Kiskunhalason át, Békéscsabán keresztül az ország több részében. Fel vannak-e erre megfelelően készülve? Mint ahogy szintén számtalan kérdés érkezik hozzám, és sok emberben merül fel a közegészségügyi problémákra adandó válasz, hogy ilyen esetekre fel vannak-e önök megfelelő módon készülve.
Összességében tehát szeretném még egyszer arra kérni államtitkár urat, hogy reagáljon ezekre a felvetésekre, nyugtassa meg a kiskunhalasi embereket, és nyugtasson meg minket abban, hogy bezárásra kerülnek ezek a menekülttáborok. Egyben pedig, ha ez valóban így történne, az ott dolgozók munkahelyeiről - akár egy börtön létrehozása esetén, ami már többször felmerült a város életében - ilyen módon tudnak gondoskodni. Úgy gondolom, hogy ez egy reális forgatókönyv lenne, és tényleg mindenki számára megnyugtató módon zárulhatna ez a menekültügyi kérdés Kiskunhalason a börtön létrehozásával, az emberek továbbfoglalkoztatásával, egyben pedig az ott lakók és a környékbeliek biztonságérzetének megerősítésével. Kérem ez ügyben válaszait. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit