KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Legelőször is szeretném megköszönni a kormánypárti képviselőtársaim, a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak a hozzászólását, amelyben támogatták a tisztelt Ház előtt fekvő törvényjavaslatot (Dr. Apáti István: A mienket nem köszöni meg?), amelynek egyébként - itt is újra kihangsúlyozom - az a célja, hogy a magyar emberek, Magyarország biztonságát javítsa, növelje, és az Európai Unió polgárainak is a biztonságát elősegítse. Ez egy világos cél, amelynek megfogalmazása érdekében terjesztettük elő ezt a törvényjavaslatot, és köszönöm szépen mind a vezérszónokoknak, mind Németh Szilárdnak, mind Firtl Mátyásnak, illetve a felszólaló kormánypárti képviselőknek, Vas Imrének, Hörcsik Richárdnak, Bányai Gábornak a támogatást (Mirkóczki Ádám: Miért csak nekik?), hiszen örülök annak, hogy ők ezt a kérdéskört egy olyan fontos kérdésnek tartják, amelynek megoldása Magyarország, a magyar emberek biztonságát segíti elő.
(14.30)
Világosan ki kell mondani és az expozémban erre kitértem, azzal kezdtem, hogy ma már egyértelmű, senki nem vonja kétségbe, tisztelt képviselőtársaim, hogy a migráció és a terrorizmus között összefüggés van. (Mirkóczki Ádám: Ezt is mi mondtuk először!) A legújabb információ, amely egyébként a Nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi ülésén elhangzott, a szolgálatok tájékoztatták a bizottság tagjait, aki ott volt, az hallhatta, hogy a terrorfenyegetettség területe áttevődik a frankofon országok területéről (Mirkóczki Ádám: Nem is vitattuk!) Közép-Kelet-Európába is. Ez ellen védekezni kell. (Mirkóczki Ádám: Ezt régóta mondjuk!) Magyarország Kormánya kezdettől fogva, a migrációs válság kirobbanása óta világosan kimondja, hogy legfontosabb feladat a határok megvédése, a schengeni szabályok betartása, azt mondjuk, hogy a hotspotokat az Európai Unió határain kívül kell létrehozni, és azt is mondjuk, hogy a gazdasági migránsokat, a gazdasági bevándorlókat és a valódi menekülteket már ott, az Európai Unió határain kívül kell szétválasztani.
Tisztelt Országgyűlés! Bízunk abban, hogy ez a törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy a terrorfenyegetettség csökkenjen, hogy a megelőzés eredményes legyen, hiszen úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb, ez a kötelessége a kormánynak, a szolgálatoknak, a Terrorelhárítási Központnak, a rendőrségnek. Azon dolgozunk, hogy ezt a fenyegetettséget megelőzzük, és Magyarországot, a magyar embereket biztonságban tudjuk. Nagyon sajnálom, hogy az ellenzéki képviselők közül többen a biztonság kérdését cinikusan fogalmazták meg, hogy na és mi van akkor, ha Magyarország az Európai Unió legbiztonságosabb országa. Képviselőtársaim, ez egy érték. Ez egy olyan fontos érték, amely elsősorban az itt élő emberek szempontjából érték, de érték egész Európa szempontjából is, hiszen Magyarország tekintélye az elmúlt időszakban az Európai Unióban és szerte a világban nőtt. (Dr. Harangozó Tamás: Nem is kicsit!) Ehhez nagymértékben járult hozzá a migrációval kapcsolatos magyar álláspont és a magyar tevékenység. Mi ugyanis nemcsak beszéltünk róla, tisztelt képviselőtársaim, hanem mi a valóságban is megvédtük az uniós határokat, a schengeni külső határt (Mirkóczki Ádám: Mikor?), megvédtük az uniós polgárokat, megvédtük a magyar embereket, megvédtük Magyarország biztonságát.
Emlékeznek 2015. szeptember elején - 3-án, 4-én, ha jól emlékszem - azokra a napokra, amikor elfogadta a parlament a törvényeket, több mint 13 törvényt módosítottunk, részben kétharmados, részben feles törvények voltak ezek. (Mirkóczki Ádám: Meg is szavaztuk!) Ezeknek köszönhetően létrehoztuk a hármas védelmet, a jogi határzárat, a jogi védelmet, az élőerős védelmet és a fizikai védelmet, a kerítést kiépítettük.
Azt is szeretném elmondani, hogy ezt a hármas védelmet fokozatosan, folyamatosan, állandóan karban kell tartani. Több ellenzéki képviselőtársam kritikával élt például a személyi állomány ellátása, illetve a technikai meg egyéb feltételek kapcsán, hogy milyen körülmények között tudják ellátni a feladatot, amiért egyébként most is köszönetet mondok a tisztelt Ház előtt. Szeretném elmondani, hogy az elmúlt időszakban manőverutat építettünk, a kerítést olyan technikai eszközökkel szereltük fel, amelyeket most nem akarok felsorolni, de amelyek az eredményesebb határvédelmet elősegítik. Előkészítettük a második kerítés építésének feltételeit (Dr. Harangozó Tamás: Az állományról beszélj!), tehát ha szükséges, akkor megépítjük ezt, hogy még jobban tudjuk… Javítottuk, folyamatosan javítottuk. Köszönöm szépen az ellenzéki képviselőtársam felszólítását. Folyamatosan és fokozatosan javítjuk a személyi állomány ellátását mind a ruházatot illetően, mind az egyéb ellátási formákat illetően. Ezt folyamatosan meg fogjuk tenni a jövőben is. Állandóan figyelemmel kísérjük és javítjuk ezt az ellátást, amire nagy szükség van, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a magyar emberek, Magyarország biztonságban legyen.
Ami Harangozó Tamás képviselő úr hozzászólását, azt a vádat illeti, hogy hagytuk a migránsokat Nyugat-Európába távozni, szeretném elmondani, hogy ez az uniós határszabályok betartásának következménye volt. Azokat a szabályokat kellett alkalmazni akkor, amelyeket az Unió előírt. 2013 januárjától meg kellett szüntetnünk az idegenrendészeti őrizetet, ezért állhatott elő az a helyzet, hogy a migránsok nyílt táborból eltávozzanak, és ezért szűntek meg az eljárások. De most új helyzet lesz, hiszen ha ezt a törvényjavaslatot a parlament elfogadja, akkor a tranzitzónában kell megvárni az eljárást, a kérelem elbírálását, és csak a valódi menekültek kaphatnak védelmet, mint ahogy eddig így volt. Az elmúlt évben, 2016-ban, ha jól emlékszem, ötszázegynéhány menekült kapott nemzetközi védelmet Magyarországon. Akik erre rászorulnak, a jövőben is megkapják ezt; akik pedig nem, azok a tranzitzónában megvárják, amíg elbírálják a kérelmet, és utána elhagyják a tranzitzónát. Egyébként Harangozó képviselő úr azon kérdésére, hogy mi lesz azokkal, akik nem hagyják el, azt szeretném válaszolni, hogy ők idegenrendészeti őrizetbe kerülnek, és kiutasításra kerülhetnek például. (Dr. Harangozó Tamás: De nincsenek az országban!) Úgyhogy ez a (Dr. Harangozó Tamás: Behozzuk, és úgy kivisszük őket?) helyzet. Bízunk benne, hogy erre nem nagyon kerül sor, hiszen a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, és el tudják hagyni a tranzitzónát.
Ami a kárpátaljai magyarok helyzetét illeti, szeretném elmondani, hogy jelentős részük magyar állampolgár is, és a magyar állampolgárokra vonatkozó szabályokat alkalmazzuk. Egyébként is mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a kárpátaljai magyarokat. Bízunk abban, hogy a helyzet stabilizálódik Ukrajnában, és nem kerül sor arra a helyzetre, amit a képviselő úr lefestett e tekintetben.
Ami pedig a Magyarország miniszterelnökére vonatkozó kijelentését illeti, ezt visszautasítom, és arra kérem képviselőtársamat, hogy mivel ez a megállapítása teljes mértékben alaptalan, kérjen bocsánatot a miniszterelnök úrtól. (Dr. Harangozó Tamás: Melyik alaptalan?) Képviselő úr, nem is emlékszik, hogy mit mondott? (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Dr. Harangozó Tamás: Én emlékszem!) Képviselő úr, jó reggelt kívánok!
Ami Mirkóczki Ádámnak a Jobbik vezérszónokaként elmondott hozzászólását illeti, szeretném elmondani, hogy sajnálom, hogy úgy fogalmazott, hogy a terrorizmussal összevissza hadoválnak. Képviselő úr, mi nem hadoválunk a terrorizmussal és a terrorfenyegetettséggel, hanem korrekt tájékoztatást adunk e tekintetben és elmondjuk, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar embereket. E tekintetben mindenképpen ez a megállapítása alaptalan.
Ami a tranzitzónák helyét illeti, a törvényjavaslat egyelőre a lehetőségét teremti meg az eddigi helytől eltérő helyen való kijelölésre. Ez egy lehetőség. Jelenleg előkészítő munka folyik, a jelenlegi tranzitzóna szükség szerinti, igény szerinti bővítése van napirenden elsősorban, és ezen dolgoznak a munkatársaink. Bízunk abban, hogy a bővítés elegendő lesz arra, hogy ezeket a feltételeket tudjuk teljesíteni.
Ami Hadházy Ákos képviselő úr hozzászólását illeti - aki nincs jelen -, az teljesen megalapozatlan, hogy emberek nyomorát használjuk ki politikai haszonszerzés céljából. Ezt teljes mértékben visszautasítom, hiszen a migrációs válság során tett magyarországi intézkedések ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az a célunk, hogy megvédjük az országot, megvédjük a magyar embereket, megvédjük az Uniót, és ezeket a szabályokat egyre inkább, egyre több ország veszi át, egyre többen követik ezt a példát.
(14.40)
Ami a migrációs helyzetet illeti, én elmondtam, egy friss számot mondtam, azzal kezdtem az expozét, hogy az elmúlt hét péntekén, csak pénteken 235-en próbáltak bejönni Magyarországra, tehát a veszély nem múlt el, a veszély jelenleg is fennáll, és pontosan az a felelősségünk, hogy ennek a veszélynek az elhárítása érdekében tegyünk meg mindent azért, hogy a biztonságot tudjuk szavatolni.
Egyébként szeretném elmondani, hogy ezek az intézkedések válsághelyzet esetén alkalmazandók, nem főszabály szerint, ha megszűnik a válsághelyzet, akkor a normál szabályok lépnek életbe, ezek egy kivételes helyzetre adott kivételes válaszlépések. És más uniós országok is védekeznek az illegális migráció ellen, amelyek nem rendelkeznek külső határral, például Ausztria vagy Németország állandó belső határellenőrzést vezetett be, amit folyamatosan hosszabbítanak, az osztrák belső határellenőrzés nagyon sok magyar embert érint. Mi azt mondjuk, hogy a külső határokat kell megvédeni, és akkor nincs szükség erre a belső határellenőrzésre. Bízunk abban, hogy a most tárgyalandó törvényjavaslat elfogadása esetén és a gyakorlatban való hatálybalépése esetén ezek a belső határellenőrzések megszűnnek a szomszédos országokban.
Tisztelt Országgyűlés! Elhangzott Kiskunhalas kérdése is a mai vitában. Én szeretném megköszönni Bányai Gábor képviselőtársamnak azt, hogy meghívott engem, és Kiskunhalason is a helyszínen tudtam tájékozódni a halasi helyzetről. Szeretném megköszönni az együttműködését, és valóban, a halasiakat köszönet illeti azért, hogy helyet biztosítottak - egyébként az ő pályázatuk alapján kerültek oda mind a nyílt, mind a zárt befogadó létesítmények. Egyébként, ha úgy alakul a helyzet - hogy válaszoljak a jobbikos képviselő úr kérdésére is -, hogy ez a törvény hatályba lép, működik, és folyamatosan csak azok léphetnek be Magyarországra, akik védelmet kapnak, illetve folyamatosan ki tudjuk vonni a jelenlegi helyükről, a jelenlegi szállásukról azokat a személyeket, akik akár nyílt, akár zárt befogadóban vannak, akkor nyilvánvaló, hogy ez egy új helyzetet jelent. Én ennél többet most nem szeretnék mondani, de a törekvésünk az, és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fogadtatása van egyébként a migránsoknak azokon a településeken, ahol vannak. Mi az önkormányzatokkal rendszeres kapcsolatban vagyunk, és figyelemmel kísérjük azt, hogy a településeken élők biztonsága meglegyen, hogy a biztonságukat szavatolni tudjuk.
MSZP-s képviselő urak, illetőleg a jobbikosok is, meg talán Hadházy Ákos is az LMP-ből, idehozta a letelepedési kötvény kérdését, ami nem tárgya ennek a törvényjavaslatnak, de szeretnék elmondani egy fontos kérdést (Bana Tibor közbeszól.), és itt is megismételni - több helyen is elmondtuk -, hogy négyes szűrőn mentek át a letelepedési kötvényt igénylők, tehát négyes szűrőn, és a biztonsági ellenőrzés valóban kiszűrt sok olyan kérelmet (Mirkóczki Ádám közbeszól.), amely veszélyt jelenthetett volna Magyarországra vagy a magyar biztonságra, ezeket a kérelmeket elutasították az illetékes szervek, tehát ezek nem kaptak letelepedési kötvényt. (Mirkóczki Ádám közbeszól.) Tehát szeretném aláhúzni, hogy ez így történt.
Még Mesterházy Attila képviselő úr kérdésére, hogy a jogi határzár a bűnözőkre és a kurtizánokra is terjedjen ki - szó szerint ezt mondta, idézem tőle (Mesterházy Attila: Így van!) -, nyilvánvaló, hogy a magyar hatóságok minden bűnözővel szemben fellépnek egyébként, ha már itt bűnözőket említett, határozottan fellépnek Magyarország minden területén, minden településén a bűnözőkkel szemben, és egyébként az a személy, akinek a legutóbbi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen történt tevékenysége, illetőleg a vízumügyek kérdésében tett tevékenysége kapcsán az illetékes hatóságok tájékoztatást adtak a Nemzetbiztonsági bizottság tagjainak zárt ülés keretében, szeretném elmondani, úgy, ahogy elhangzott, hogy nyomozás van ebben a kérdésben, ezt ön is hallotta, mivel jelen volt azon a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen. Ezt a magyar hatóságok hozzáállásának illusztrálására szerettem volna elmondani.
Tisztelt Országgyűlés! Én bízom abban, hogy a mai vita is hozzájárult ahhoz, hogy rávilágítsunk arra a fontos kérdésre, hogy van lehetőség Magyarország és a magyar emberek megvédésére, és ezeknek a szabályoknak az elfogadása esetén csökken a magyar emberekre leselkedő veszély. Bízunk abban, hogy ezt a törvényjavaslatot a parlament a megtárgyalás után elfogadja, erre kérem tisztelt képviselőtársaimat, és köszönöm szépen a hozzászólásokat, amelyek egy része egyébként jelentős mértékben elkalandozott a törvényjavaslat tárgyától, céljától, de bízunk abban, hogy az eredeti célok megvalósulnak, erre kérem a tisztelt képviselőtársaimat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit