DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a köztársasági elnök döntése, illetőleg az Alkotmánybíróság döntése nyomán került elénk. Ez a javaslat egy korrekció, amely arra irányul, hogy az Alkotmánybíróság szempontjainak megfelelően korrigáljuk azt a törvényt, amelyet néhány hónappal ezelőtt az Országgyűlés elfogadott.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat megváltoztat néhány terminológiát, néhány kifejezést a törvényben, pontosít néhány szabályt. Ezek után azt lehet mondani, hogy a törvényalkotó eredeti szándéka szerint és az előterjesztő kormány eredeti szándéka szerint, de immáron minden szempontból alkotmányos jogszabály születhet, azaz a törvény eredeti szándéka nem változott, a törvény nem módosul abban az értelemben, hogy ugyanazok a bíróságok fognak eljárni közigazgatási ügyekben, mint amely bíróságokat az alkotmányellenesnek nyilvánított törvény határozott meg, de ahogyan mondtam, egy korrekció után fog sor kerülni ugyanerre az eredményre.
Miért tartom ezt fontosnak leszögezni? Azért, mert a törvényjavaslat a lényegen nem változtat, az igazságszolgáltatás hatékonyságát szolgálja a törvényjavaslat - és a közigazgatás hatékonyságát -, és nem utolsósorban azt a jogállami szempontot, hogy a közigazgatás, a végrehajtó hatalom a bíróság kontrollja alatt működik a jövőben is. Tehát ezen változtatni soha nem volt senkinek szándéka, soha nem állt szándékában senkinek változtatni azon, hogy a végrehajtó hatalom, a közigazgatás bírósági kontroll alatt álljon. Amikről itt a vita folyt az elmúlt hónapokban, azok kizárólag hatásköri és illetékességi kérdések voltak: melyik bíróság kontrollálja a közigazgatást, hogyan tárgyalják ezeket az ügyeket, milyen eljárásban, de természetesen a lényeg mindig is a bírósági kontroll volt. A jövőben tehát immáron alkotmányosan tudnak kontrollt gyakorolni a végrehajtó hatalom tevékenysége felett a közigazgatási ügyekben eljáró bíróságok, vagy nevezzük őket közigazgatási bíróságoknak.
Ismert az a vita, hogy a kormány elképzelései között eredetileg egy önálló közigazgatási bíróság felállítása szerepelt, azonban a kormány azok után, hogy ennek a szükséges parlamenti többsége nem volt meg, nem volt meg az ehhez szükséges parlamenti többség, a kormány úgy döntött, hogy a rendelkezésére álló jogalkotási eszközökkel, a bírósági hatáskörök és illetékességi szabályok megváltoztatásával biztosítja azt, hogy a legfelkészültebb, hogy úgy mondjam, szakbíróságok tudják a közigazgatás kontrollját ellátni. Ezek a szakbíróságok pedig a törvényszéken találhatók, egyes esetekben, egyes ügyekben pedig kizárólagosan a Fővárosi Törvényszéken található vagy működik majd a jövőben olyan bíróság, amely a közigazgatást kontrollálja.
Összefoglalva tehát: a törvényjavaslat immár minden alkotmányos szempontnak megfelelve ugyanazt a célt szolgálja, mint amit a törvényhozás és a kormány együttesen az eredeti törvényjavaslat megalkotásakor célul tűzött. Köszönöm szépen a szót, és a képviselőcsoportom nevében kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit