BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mesterházy Attila MSZP-s képviselőtársam szavaira szeretnék reagálni. A Jobbik minden esetben nemzeti önrendelkezésünket, szuverenitásunkat tartja szeme előtt, akár itt az Országgyűlésben, akár az Európai Parlamentben, akár más nemzetközi színtéren szólalunk meg vagy kerül sor valamilyen szavazásra. És természetesen, amikor az Oroszországgal való viszonyról van szó, akkor is ezt tesszük.
Azért szeretném emlékeztetni képviselőtársamat arra, hogy a nyilvánosság vonatkozásában Paks ügyében a mi álláspontunk is egyértelmű volt, így is szavaztunk mi a parlamentben, és ez ügyben komoly kritikáinknak is hangot adtunk. De azt látni kell azért, hogy ha Magyarország szeretne előbbre jutni a nemzetközi politikában, és ehhez a geopolitikai, geostratégiai érdekeinket a lehető legnagyobb mértékben kívánjuk érvényesíteni, akkor bizony Németországgal, Oroszországgal és Törökországgal a lehető legjobb, legkiegyensúlyozottabb viszonyra kell törekedni. És itt most számtalan szakmai részletkérdésbe is bele lehetne menni, akár energiapolitikai vonatkozásban is.
Azt alá szeretném tehát húzni még egyszer, hogy mi mindig ezt mérlegeljük akkor, amikor egy adott ügy kapcsán kialakítjuk az álláspontunkat. És igen, ahogy emlékeztettem rá, bizony Paks ügyében is a nyilvánosság tekintetében nem is tudnám felsorolni, hogy hány alkalommal mondtuk el itt az Országgyűlésben, hogy ezzel kapcsolatban nekünk is komoly kritikáink vannak, de azért azt gondolom, hogy itt Közép-Európában mérlegelnünk kell azt, hogy kikkel milyen szövetségi rendszerbe próbálunk tömörülni, és az egyoldalú, a nyugat-európai vagy inkább úgy fogalmaznék, euroatlanti függés az viszont káros volt az elmúlt 27 év során Magyarország számára.
Árnyaltabban látjuk tehát ezt a kérdést, de ettől függetlenül meg lehet nézni azt, hogy bizony nemzetközi színtéren minden esetben azt tartottuk szemünk előtt, hogy Magyarország szuverenitása mellett érveljünk és lépjünk fel, és így fogunk tenni a jövőben is. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit