CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Csak két pontban szeretnék reagálni.
Az első, amit Hegedűs Lorántné képviselő asszony felvetett a lakás-iroda kérdésben. Itt konkrét, szövegszerű javaslatot szeretnénk kérni, hogy kizárjuk az ingatlant, pontosabban az irodát, elnézést, nem lakásingatlan, hanem lakás és iroda. (Hegedűs Lorántné: Csak lakás.) Tehát az iroda. Tehát csak lakhatási célú ingatlanok építésének a szabályozására, könnyítésére vonatkozik a kormánynak a tervezete. Ezért egy konkrét, szövegszerű javaslatot szeretnénk kérni arra, hogy az irodákat ebből kizárják, és itt konzultációt ígérek a kollégáim és ön között ebben az ügyben.
A másik kérdés, ami itt felmerült bennem, hogy a mostani ellenzéki hozzászólások az egész építésügyi szabályozáshoz úgy nyúlnak vissza, mintha valami kánaáni állapot lett volna itt korábban. Tehát hogyha ez így lenne és igaz lenne, hogy valóban a vizuális szépérzéknek az alapmércéje volt az az építésügyi szabályozás, ami Magyarországon az elmúlt években volt, akkor az a vizuális környezetszennyezés, ami az építészet területén akár Budapesten, akár vidéken megvalósult, akkor azok nem lehetnének.
A kormánynak az az egyszerű és nagyon világos szándéka, hogy legyenek nagyon világosan betartható szabályok, legyen meg az az építésztársadalom, aki azért, amit vállal megépíteni, felelősséget vállal az építtető irányába, hogy ez megfelel minden törvénynek, és kiszolgálja az ő igényeit. Ha nem így történik, akkor pedig vállalja ennek a jogi konzekvenciáit, és hogyha valami nem úgy épül meg, mint ahogy annak meg kellene épülnie, akkor vagy a visszabontás, vagy pedig az átalakítás terhével számolni kell.
Ez három nagyon egyszerű szabály. Ha ez működik, akkor valóban létre tud jönni egy olyan építésügy Magyarországon, ami a vizuális környezetszennyezés kategóriáján jóval kívül van, és valóban a közízlésnek, az elfogadható szépérzéknek megfelelően olyan funkcionális épületeket hoz létre, ami megfelel többek között azoknak a szempontoknak is, amit Sallai képviselő úr kért számon.
A módosító javaslatokra pedig nyitottak vagyunk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit