DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Számomra is érdekes, kellemes kitérő, ahogy elnök úr a magyar nyelv szabályaira is figyelmet ejt, az én fülemet is zavarta, és sajnos én még nem vagyok annak a tudásnak a birtokában, hogy ez miért lehetséges.
Azt viszont szeretném elmondani, hogy az éleslátást én hajlamos vagyok értékelni. Tehát, államtitkár úr, ha ön élesen látja ezt a helyzetet, azt nagyon jól teszi, ezt én értékelném is. Csak ebbe az éleslátásba az is bele kellene hogy tartozzon, hogy a Lázár János miniszter úr által benyújtott korrekció az eredeti törvény hibáját mutatta bizonyító erővel. Tehát ha ezt ön úgy értékeli, hogy én nem találok kivetnivalót az előterjesztésekben, akkor rosszul látja, mert pont azt találtam meg.
(17.00)
Visszatérve itt az építéshatósági kérdésekre, illetve hogy ön úgy látja, hogy helyreállt a fő viszonyítási rendszer a jogkövetéshez, én meg úgy látom, hogy nem állt helyre, továbbra is bizonytalanság van.
Tehát a jelen helyzet szerint egyszerű bejelentési kötelezettséget kell tenni az építésügyi hatóság felé. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció munkarészei az aláírólap tervjegyzékkel, tehát végül is egy tartalomjegyzék, egy helyszínrajz, ami értelemszerű, egy kitűzési helyszínrajz, egy utcakép, ami igazából a tervező, illetve a megrendelő elképzelése, mert semmi más konzultáció nem volt. Az eltérő szinteknek az alaprajzai, metszetek, homlokzatok, tartószerkezeti tervek, az épület műszaki berendezéseinek rendszerterve, a műszaki leírás és egy költségvetési kiírás.
Az ezt a bejelentést követő 16. napon, amit az építésügyi hatósághoz tesz az építtető, ha a 16. napon nem kap visszajelzést, akkor az építési tevékenységet meg lehet kezdeni. Ez az eljárás abból a szempontból aggályos, hogy az építésfelügyelet, amely majd utólag az elkészült épület használatbavételi engedélyét fogja véleményezni, nem fogja, nem is tudhatja ugyanazzal az alapossággal, részletességgel figyelni a helyi építési szabályzat betartását, mint ahogyan azt a helyi építésügyi hatóság teszi, különös tekintettel arra, hogy erre az eljárásra mindössze 55 napja van, és ebben nem szerepel a konzultációs lehetőség. Tehát nagyon jó ez a gyorsítás, de amikor én azt mondom, hogy kiszolgáltatott helyzetben vannak az állampolgárok, az építeni vágyók, akkor azon azt gondolom, hogy utólag eldönteni, ön jól mondta, hogy 12 ezren kezdtek meg építkezést, mert elkezdeni könnyű egy építkezést, befejezni meg arra a használatbavételi jóváhagyást megkapni, az már nem olyan egyszerű.
Tehát mi nem a gyorsítás ellen vagyunk, nem az ellen vagyunk, hogy önök segíteni akarnak akár az ilyen komolyabb anyagi erővel bíró családokon is, hogy egyszerűen építsenek, pusztán azt a konzisztenciát nem látjuk ebben az előterjesztésben, illetve ennek a jelenlegi állapotában, ami megnyugtató biztonságot adna arra, hogy ha valaki megépít egy lakóingatlant, akkor azt utána használni is tudja, és nem büntetésekkel, átépítésekkel tudja csak használatba venni, illetve hogy a településeknek valami kellemesebb települési összkép kialakítására lehetősége lenne.
Tehát én az eredeti előterjesztés hibájára mutattam rá, illetve arra, hogy mondjuk, egy konzultációs lehetőség sokat segítene az építtetőnek a vagyonvédelme és a befektetésének a biztonsága irányában. A demagógiát emlegető képviselőt már nem látom, úgyhogy neki nem válaszolnék. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
(Az ülés vezetését Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke veszi át.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit