HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm, elnök úr, és köszönöm az élményszámba menő ülésvezetést. A sok demagóg megjegyzés mellett az ön megszólalásai mégis értelmessé teszik ezt a vitát.
Én azt gondolom, értem azt, hogy az ellenzéknek az a dolga, hogy bármilyen törvényjavaslatról legyen szó, bejönnek, és a demagóg mantráikat ismételgetik (Dr. Józsa István: Ez a demagógia!), de azt gondolom, nem ártana elolvasni a törvényt. 57 négyzetméteres lakásban élő, kétgyermekes képviselőként azt gondolom, hogy amit ön most itt művelt, Sallai képviselő úr, illetve Bana képviselő úr (Dr. Staudt Gábor: Bana nincs itt! - Közbeszólás a Jobbik soraiban: Tibi itt se volt!), bekiabálva, az én számomra sértegetés. Éppen ezért azt gondolom, hogy ha önöknek a sértegetés a politikai teljesítménye, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy a közvéleménykutatásokban fellelhető politikai támogatottságuk ezzel a teljesítménnyel egyenes arányosságban van. (Dr. Staudt Gábor: Várjunk tavaszig!)
Akkor térjünk vissza… (Dr. Apáti István: A KDNP-é mekkora? - Közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiban.) Azt hiszem, hogy mindenkinek lehetősége van gombot nyomni, tegye meg. (Dr. Legény Zsolt: Ez generálja is a gombnyomást! - Dr. Apáti István: A Fidesz lélegeztetőgépe vagytok. Ha elmegy az áram… - Folyamatos közbeszólások. - Az elnök csenget.) Tehát először arra szeretném kérni képviselőtársaimat, akik most beordibálnak, hogy legyenek szívesek elolvasni a törvényjavaslatot.
Hegedűs Lorántné azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat nem szól másról, mint színtiszta üzlet. Szeretném fölhívni a figyelmét, hogy a törvényjavaslat címe a következőképpen szól: „lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztéssel összefüggő módosításáról” van szó - nem tudom, hogy szövegértési problémák vannak-e, de ez teljesen nyilvánvaló. Önök, ha jól értem, egyedül abba kapaszkodnak bele, hogy itt 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanokról van szó. Azt gondolom, hogy itt is szövegértési, vagy nem hiszem, hogy szövegértési; szerintem az a helyzet, hogy önök nem olvasták a törvényjavaslatot.
A törvényjavaslatban benne van az, hogy egy 300 négyzetméter feletti lakóházban, ahol egyébként lehet több lakás is, tehát adott esetben, az egyszerűség kedvéért, társasházban, ha így már érti, mire gondolok, eddig nem volt végezhető egyszerű bejelentéssel bővítés, akkor sem, ha a bővítést kezdeményező magánszemély tulajdonában lévő lakás 300 négyzetméter alatt van. Nem tudom, hogy az önök számára nyilvánvaló vagy egyértelmű-e, hogy ez mit jelent. Ha van egy társasház, abban valakinek van egy 50 négyzetméteres lakása, mondjuk, a földszinten, a beépíthetőség és egyéb szabályok lehetővé teszik számára, hogy ehhez az 50 négyzetméteres lakáshoz hozzáépítsen még egy szobát, akkor ehhez korábban építési engedélyt kellett kérnie, hiszen az egész társasház, ami a lakóingatlan, 300 négyzetméter fölött volt. Ezek után ezzel a törvényi egyszerűsítéssel, ha valaki ezen a társasházon egy bővítést akar tenni, ehhez nem kell építési engedélyt kérnie, hanem elég csak a bejelentés. Nincs szó 300 négyzetméter feletti építkezésről. Ez igenis egy elég életszerű szabályozás.
Ha az államtitkár úr példájánál maradunk: van egy többgenerációs vidéki ház, ami egyébként, mondjuk, 290 négyzetméter, vagy bocsánat, 310 négyzetméter, de abban egyébként három generáció lakik, és egyébként az egyik generáció, mondjuk, a fiatal családosok, mivel jön a harmadik gyerek, igénybe tudják venni a CSOK-ot; nem életszerűtlen, és én azt gondolom, az, aki lefitymálja azt a társadalmi réteget - Sallai Benedek képviselőtársunkra gondolok, és azokra, akik egyébként azt mondják, hogy nem jelentős azoknak a száma, akik ezzel élni szeretnének -, azt gondolom, több tízezer családot nem vesz ilyen tekintetben figyelembe. No tehát, ha van egy 300 négyzetmétert nem sokkal meghaladó, többgenerációs ház, amiben már most is benne élnek, és mondjuk, a fiatal családosnak van ebben száz négyzetméteres lakrésze, és ahhoz szeretne hozzáépíteni egy szobát, mivel jön egy új gyermek, ahhoz a bővítéshez - erről szól ez a törvény - ma már nem kell építési engedélyt kérnie, csak egyszerű bejelentést.
Tehát azt szeretném kérni ellenzéki képviselőtársaimtól - Legény Zsolttól is, és talán akkor az ön számára is érthető -, hogy olvassák el a törvényt, ugyanis a törvény erről szól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Legény Zsolt: Kikre vonatkozik, képviselő úr?) Minden családra, aki ezzel élni szeretne.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit