BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem meglepő módon az elmúlt hét is a 4-es metróról, illetve az e tárgykörben történt OLAF-vizsgálatról, minden idők legnagyobb korrupciós botrányáról szólt. Mint megtudtuk az OLAF-tól, a 452 milliárd forintra duzzadt metróberuházásból 272 milliárd forint felhasználása körül komoly problémák vannak, 166 milliárd forint esetében pedig konkrétan bűncselekmény, csalás, visszaélés és szabálytalanságok sorának gyanúja merült fel.
A 166 milliárd forintból 59 milliárd forint az Európai Unió által biztosított forrás, 77,7 milliárd forintot a magyar adófizetők pénzéből az állami költségvetés biztosított, 30 milliárd forinttal pedig a Fővárosi Önkormányzat járult hozzá a beruházás megvalósításához. A főváros és a kormány most arra kényszerülnek, hogy az előző, liberális-szocialista városvezetés bűneinek következményeként 60 napon belül kialakítsák álláspontjukat, és 59 milliárd forintot, a vitatott tételek európai uniós támogatását fizessék vissza az Európai Unió részére.
Azt tudjuk, hogy a jelenlegi fővárosi városvezetést nem terheli felelősség, hiszen a jelentésből ez is világosan kiderül. Sőt, Tarlós István vezetésével a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció több alkalommal tett kísérletet arra, hogy átláthatóvá, transzparenssé tegye a metróberuházás körüli szerződéseket, amit a liberális-szocialista közgyűlési tagok minden esetben leszavaztak.
Döbbenettel hallgattuk Demszky Gábornak a múlt hét csütörtökén a Budai Liberális Klubban megtartott előadásán, a 4-es metró ötletgazdájának és zászlóvivőjének a kinyilatkozását, miszerint a kérdéses időszakban őt fővárosi főpolgármesterként a beruházással kapcsolatban semmilyen felelősség nem terheli. Engedjék meg, hogy a következőkben felolvassak néhány olyan alternatív tényt, ahogyan liberális szóhasználatban ezt ma divatos alkalmazni, amiket Demszky Gábor állít. Ezt követően ítélje meg mindenki saját maga, hogy ez a szürreális alternatív világ, amelyben az exfőpolgármester él, mennyiben korrelál a valósággal. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas mondatok következnek.
Az OLAF-jelentés semmire sem jó, semmire nem való, csak egy kiindulópont, úgy általában az OLAF sem ér semmit, következésképpen elszámoltatásra sem alkalmas. Főpolgármesterként Demszky Gábor nem látott bele mindenbe. A metróval kapcsolatban csak három konkrét szerződésen van rajta a neve, azokkal semmi gond, tehát az ő felelőssége fel sem merülhet. Ő csupán a 4-es metró protokolláris mozzanatait vezette, a BKV írta alá a szerződéseket. Az persze természetesen nem zavarja a volt főpolgármestert, hogy a BKV-vezért éppen ő nevezte ki.
A 4-es metróberuházás költsége műszaki és gazdasági szempontból is megfelelő - mondja egy olyan beruházásra, amely 199 milliárd forintos költségvetési tervezéssel indult, és volt olyan időpillanata a beruházásnak, amikor 452 milliárd forint volt a beruházás várható költsége. Tehát hűtlen kezelés itt nem történt. Az sem zavarja a volt főpolgármestert, hogy ezzel a beruházással nagyjából egy időben Madridban a budapesti metróépítés költségeinek egyharmadából építettek ugyanilyen hosszúságú metrószakaszt.
Valamint azt is mondta Demszky, nem tart attól, hogy eljárás indul ellene, sőt felajánlja segítségét a kormánynak. De az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elé ugyanakkor nem jön el, nem hajlandó beszámolni ott arról, hogy milyen információi voltak a beruházással kapcsolatban. Azt az álláspontját firtatni pedig szóra sem érdemes, miszerint az Alstomot, a Siemenst és a Swietelskyt a külföldi hatóságok vizsgálják. Tehát ez megint csak nem terheli őt, hiszen azokat a szerződéseket is a BKV írta alá; ahogy már említettem korábban, ez esetben sem zavarja, hogy a BKV vezérét éppen ő nevezte ki.
Demszky Gábor tehát egy szakértő városvezető, aki csupán elindította a beruházást, majd innentől kezdve mossa kezeit. Ő az ember, aki igazán ott sem volt.
Komolyra fordítva a szót, tisztelt képviselőtársaim, az a helyzet, hogy Demszky Gábort erkölcsi és politikai felelősség egészen biztosan terheli a kialakult helyzetért. Azt, hogy jogi felelősség terheli-e vagy sem, majd az ügyészségi nyomozás, illetve a bírósági eljárás megállapítja. Ám annyit már most kijelenthetünk, hogy a liberálisok egykori üdvöskéje mindenképpen hibás. Ha részese volt minden idők legnagyobb korrupciós botrányának, akkor azért, ha nem volt részese, de tudott a korrupcióról és nem tett feljelentést, akkor pedig azért. Abban a valószínűtlen esetben pedig, ha úgy vezette ezt a várost 20 éven keresztül, hogy nem vette észre, hogy mi zajlik körülötte, akkor elnézést kérek tőle, de akkor pedig azért alkalmatlan, mert mindezek ellenére mégis jelöltette magát fővárosi főpolgármesternek.
A fenti alternatív logikával jó lenne visszamenőleg azt is megállapítani, hogy Demszky Gábor valójában nem is volt Budapest főpolgármestere. Azt gondolom, minden budapesti ezzel járt volna a legjobban, hiszen akkor ma Budapest sokkal előrébb tarthatna. Azt ugye egyikünk sem gondolja komolyan, hogy minden idők legnagyobb korrupciós botrányában Demszky Gábor volt főpolgármester nem érintett?
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit