ANDER BALÁZS,

Full text search

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen természetes, hogy a Jobbik frakciója a híd megépítését, valamint a műszaki tartalommal való bővülését, illetve az ebből eredő módosítást is támogatja. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a Trianonban szétszabdalt ország határ menti magyarsága ilyen eszközökkel is egymáshoz tudjon közeledni, a családi, baráti és gazdasági kapcsolatok egyre szorosabbá váljanak a szétszakított országrészek között.
Ez a híd lehet, hogy kicsinek tűnik, vagy éppen kistelepüléseket köt össze, hiszen a csonka országban maradt Abaújvár lakossága mindösszesen 250 fő, Kenyhec lakossága sem nagy, mindösszesen 1100-an lakják. Viszont azért ennek a túloldalra került, elszakított településnek a sorsa összefoglalja a felvidéki magyarság sorstragédiáját. Hiszen valamikor, még a XX. század elején ezt a települést mintegy 500-an lakták, és ennek túlnyomó többsége magyar nemzetiségű volt, mostanra a 2011-es népszámlálás mindösszesen már csak 146 magyar ajkút talált ezen a Szlovákiához került településen.
Jól mutatja azt a döbbenetes demográfiai tragédiát, amelynek ki vannak téve felvidéki nemzettestvéreink, hiszen Trianon előtt a terület egyharmadát még magyarok lakták. Ez aztán a 2011-es népszámlálás szerint most már 10 százalék alá csökkent, hiszen a Szlovákiában élő magyarok száma csupán 486 700 fő volt a 2011-es cenzus tanúsága szerint.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tragikus az elvándorlás, tragikus az elöregedés és a népességfogyás, és még tragikusabb egyébként az az asszimiláció, ami a felvidéki magyarságot sújtja. A Jobbik véleménye szerint minden egyes ilyen lépés, legyen az szlovák-magyar vagy éppen magyar-román, vagy magyar-szerb vonatkozású, segít meggátolni ezeket a káros és a magyar nemzet szempontjából teljes mértékben elfogadhatatlan folyamatokat. Ezért támogatjuk és támogatni fogjuk a jövőben is ezeket a lépéseket. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit