DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném azt leszögezni, amit már a vezérszónokunk, Mesterházy Attila képviselőtársam is megtett, hogy természetesen támogatjuk az előttünk fekvő javaslatot, és a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja, és meg fogja ezt szavazni. Viszont amikről Apáti képviselő úr a Jobbik vezérszónokaként beszélt, abban azért néhány lényeges elem és néhány lényeges dolog volt.
Az előttünk lévő javaslat ennek a négy közúti határhídnak, a záhonyi, tiszabecsi, lónyai és a nagyhódosi határhídnak a problematikáját próbálja megoldani és rendezni. Nem olyan régen, amikor az ukrán miniszterelnök úr, Volodimir Hrojszman itt járt Magyarországon, akkor egy bővebb csomagot, mondjuk úgy, tárgyalt végig a magyar kormány és az ukrán kormány, és ennek része volt egyébként a most előttünk fekvő törvényjavaslatban szereplő határhidak fenntartása és kezelése. De ugyanúgy lényeges volt ebben természetesen az is, hogy akkor a magyar kormány, Magyarország anyagi segítséget vállalt annak érdekében, hogy bizonyos infrastrukturális fejlődéseket, fejlesztéseket meg tudjunk oldani Kárpátalján, ami meg azért nagyon fontos és azért kell nagyon, hiszen a durván 150 ezresre tehető, durván 150 ezer lélekszámot számláló kárpátaljai magyar kisebbség érdekében, azt gondolom, minden magyar parlamenti pártnak és mindenkinek Magyarországon erőfeszítéseket kell hoznia, hogy az ő életüket, az ő életkörülményeiket tudjuk javítani és könnyebbé tudjuk tenni.
(13.40)
De például a felsorolásban szereplő nagyhódos-nagypaládi határátkelőhellyel kapcsolatosan azt szeretnék, ha itt most már zavartalan határátkelés, határforgalom zajlódhatna le. Ez, azt gondolom, mindenképpen üdvözlendő.
Apáti képviselő úr kiemelte a tiszabecsi határátkelőhelynél a Vilok - vagy Tiszaújlak a magyar nevével - körüli áldatlan állapotokat. Ez valóban, hogy is mondjam, nagyon nem szép látvány, és a közlekedésben részt véve, ott azt látjuk, hogy valóban komoly problémákat jelenít meg. De ki kell emelnünk egyébként ebből a szempontból a záhonyi határátkelőhelyet is, amely nemzetközi határátkelőhely, és a legnagyobb határátkelőhely a 137 kilométeres magyarukrán határszakaszon. Az a határhíd, az a záhonyi határhíd bizony nagyon-nagyon rossz állapotban van. Többször van, amikor sávlezárások történnek rajta, vagy a kamionokat, vagy a személyautókat terelik át egyik sávról a másikra, és az is érezhető, amikor a híd - idézőjelbe téve - remeg egy picit attól, ahogyan a kamionforgalom ezen áthalad.
Azt gondolom, nagyon fontos dolog, hogy a fenntartása és a kezelése ezeknek a határhidaknak hogyan fog megtörténni. Tudom, hogy mind a két állam természetesen erőfeszítéseket próbál annak érdekében tenni, hogy ez a lehető legjobban valósuljon meg, de azt gondolom, hogy ebben talán egy pici többletet is vállalhat Magyarország, pontosan a magyar kisebbség, a kárpátaljai magyar kisebbség érdekében. Amellett, hogy természetesen órákig tudnék beszélni arról, hogy mennyire fontos a határátkelés, mennyire fontos az, hogy a határok átjárhatóságával a nemzetközi kereskedelmi-gazdasági és az oktatási-kulturális kapcsolatokat is megfelelően tudjuk tartani.
Summa summarum: a záhonyi határhíd állapota azért is fontos még emellett, mert ahogyan említettem, a legnagyobb határátkelőhely a legnagyobb teherforgalommal. És ha valóban megépül végre - reményeink szerint minél hamarabb - a magyarukrán határszakaszon a határmetszési pont barabási kijelöléssel, az M3-as autópályának is a határátlépése, akkor az ugyan a teherforgalom egy jelentős részét tudná könnyíteni, de ilyen lenne, ha egyébként a tiszabecsi határátkelőnél is meg lehetne oldani a teherforgalmat.
Azt gondolom, hogy ezek azért olyan lényeges kérdések és olyan lényeges összefüggéseket kell ebben látnunk, ami - ahogyan Apáti képviselő úr említette -, hogy biztosítanunk kell hozzá egyébként az addig terjedő infrastruktúrát is. No, mindenesetre ezeket a dolgokat szerettem volna csak én is megvilágítani egy rövid hozzászólásban, hogy amiket említett Apáti képviselő úr, valós problémák, tényleges problémák, a záhonyi határhíd ebből a szempontból szintén lényeges problémát képvisel, hiszen ahogy mondom, a legnagyobb forgalmat bonyolítja és generálja le.
Valószínűleg nem lenne akkora várakozás a két határátkelőhelyen akár az ukrán oldalon, akár a magyar oldalon, amit többször hallunk a hírekben, hogy Záhonyban akár többórás, akár többnapos kamionvárakozási idő vagy személyautós várakozási idő alakul ki. Bizony, ebbe lényegesen belejátszik - ha fogalmazhatok így - a híd állapota és a híd áteresztőképessége, hiszen ez egy szűk híd, ahol egy-egy sávban tud haladni oda is és vissza is mind a személyforgalom, mind a teherforgalom. Ennek a bővítése nagyon időszerű lenne. Én azért próbáltam erre rávilágítani, hogy hátha tudunk ezen gyorsítani. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit