POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindannyiunk számára világos, hogy Magyarország természeti adottságai miatt a belvíz megjelenésével számolni kell. Függetlenül attól, hogy milyen intézkedések születnek, maga a földrajzi adottság ezt magával hozza, mint ahogy magával hozza azt is, hogy a forró nyári időszakban az aszályos időszak újra és újra visszatér. A kormány által elfogadott hosszú távú tervek tartalmazzák azokat a lépéseket, tartalmazzák azokat a fejlesztési irányokat, amelyek lehetővé teszik majd azt, hogy a víz megtartása Magyarországon javuljon, és a száraz időszakban ez felhasználható legyen.
Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az eddig eltelt évtizedekben nem alakultak ki megfelelő víztározók, illetve a vízgazdálkodás és -szabályozás rendkívül széttöredezett és rendszertelen volt. A lakosság, illetve a földhasználók által fenntartott csatornák elfogytak, eltűntek, beszántották őket, tehát rengeteg problémával szembesül mind a kormányzat, mind az önkormányzatok, mind pedig a gazdák. Az idei évben meginduló nagy projektek mintegy 16,3 milliárd forint értékben fogják megteremteni a lehetőségét egyrészt átemelőtelepek fejlesztésének, belvízcsatornák fejlesztésének és rehabilitációjának, valamint több térségben új csatornák épülhetnek ki, illetve a teljesen elhasználódott, illetve megszűnt csatornák pótlása is megtörténhet.
Nyilván a belvíz elleni védekezés nemcsak az állam feladata, az érdekelteknek, a földet művelőknek, a földet használóknak is meg kell mindent tenni; ezt ők a saját szakmájukban tudják, hogy mik azok a lépések, amelyekkel a belvízveszélyt tovább csökkenthetik. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy azt az évet nevezzük belvízveszélyesnek, ahol 100 ezer hektárnál nagyobb az elöntött területek nagysága. Az idei évben ez még a 43 ezer négyzetmétert sem éri el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nyilván ez részben az időjárásnak, de úgy gondolom, hogy részben a kormányzat új stratégiájának is tekinthető. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit