RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt elmondhatjuk, hogy az egészségügyi rendszer leginkább a forráshiánytól szenved, a legtöbb gond innen ered. A közelmúltban több alkalommal is sikerült németországi kapcsolataim révén jó minőségű eszközöket és berendezéseket szerezni három magyar kórháznak, az ajkai Magyar Imre Kórháznak, a tapolcai Deák Jenő Kórháznak és az ózdi Almási Balogh Pál Kórháznak. Az adományok értéke megközelítőleg 10 millió forint, ami nagyon jól jött a folyamatos likviditási gondokkal küzdő kórházaknak, hiszen sajnos a minimumfeltételek és a mindennapi működéshez szükséges eszközök és felszerelések hiánya egyre csak növekszik. Örültünk nagyon az adományoknak, de el is szomorít, hogy a kórházaink minden külső segítségre rászorulnak, mert az állam egyszerűen nem biztosít megfelelő forrást az egészségügyi intézményeinknek.
Ugyancsak rengeteg problémát jelent a pénzhiány mellett az átgondolatlan struktúraváltás, amely során számos kórház került még nehezebb helyzetbe. Közérdekűadat-igényléssel fordultam az ajkai Magyar Imre Kórházhoz, hogy megtudjam, hogyan alakultak a betegszámok a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetése után. Egyértelműen megállapítható, hogy az ajkai kórház terhei nagymértékben megugrottak. A traumatológiai osztályon 2011. és 2016. július-augusztusi adatok alapján a betegszám a másfélszeresére nőtt. A sürgősségi osztályon is szembetűnő a különbség: míg 2011 augusztusában 10 a Tapolcai járásból és 24 a Sümegi járásból érkezett, addig 2016-ban ez a szám 108 és 106 fő.
A mentők háza táján is akadnak bőven gondok, az ő leterheltségük is ugrásszerűen megnövekedett a tapolcai kórház aktív ágyainak megszűnése után. Míg 2011 júliusában a tapolcai mentőállomás járműveinek, konténerszolgálatának a futásteljesítménye 29 ezer kilométer volt, 2016-ban ez 43 ezer kilométerre nőtt. Az egyik autó 24 órás szolgálatba állítása nem indokolja ezt a túllépést.
Kérdezem, államtitkár úr: mikor látja be a kormány, hogy a jelenlegi finanszírozással a minimumfeltételek biztosítása nem oldható meg? Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit