DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom nem támogatja a törvényjavaslatot, sőt a Törvényalkotási bizottság ülésén egyetlenegy ellenzéki politikus és frakció sem volt, aki támogatná. Nem azért, mert mi a pártfinanszírozás átláthatóságát nem támogatnánk. Azt gondolom, nemcsak a Jobbik, de a többi ellenzéki párti is egyaránt elkötelezett abban, hogy az átláthatósága biztosítva legyen a pártfinanszírozásnak, hogy a költségvetést megismerhessék az emberek. Hiszen a pártok is közpénzből gazdálkodnak, és közpénzt költenek erre. Tehát az átláthatóság mindenképpen fontos.
De azt is látni, kell, ha megnézzük akár a 2014-es, 2010-es vagy azt megelőző választásokat, hogy vannak bizonyos pártok, amelyek soha nem abból a költségvetésből gazdálkodtak, amit a jogszabályok előírtak, hanem azt meghaladóan; nem 50 százalékkal, 80 százalékkal meghaladóan, hanem 300 százalékkal, 3000 százalékkal meghaladóan, akár 30-50 millió forintból zajlott egy-egy választókerületben a kampány, vagy ennél is sokkal nagyobb összegből.
És ha arról beszél az előterjesztő, hogy biztosítani kell az esélyegyenlőséget a pártok számára, és ezzel a törvénnyel tudnák ezt biztosítani? Hát, éppen a Fidesz-KDNP bizonyította, hogy az esélyegyenlőség csíráját sem fogadja el és ismeri el, és amennyiben az esélyek kezdenének kiegyenlítődni, akkor minden eszközzel fog az ellen dolgozni, hogy nehogy már egyenlő esélyekkel, nehogy már ne óriási eséllyel induljon el a Fidesz-KDNP a választásokon. Hiszen láttuk azt, mondja azt, hogy igen, azonos pénzért béreljék a plakáthelyeket. Na de milyen pénzből? Mert azt láttuk, az elmúlt három esztendő nagyon szépen bebizonyította, hogy micsoda közpénzeket használnak el olyan célokra, amik csak és kizárólag a Fidesz-KDNP pártpolitikai érdekeit szolgálják.
Ilyen például, hogy ne menjek messzire, a CÖF plakátkampánya, amelyben valóban a Fidesz és a KDNP nem jelenik meg, igen ám, de a CÖF 500 millió forintból építette fel plakátkampányát Magyarországon. Honnan volt ez az 500 millió forint? Hát, mindenki ezt kereste, hogy honnan van ez az 500 millió forint. Aztán kiderült, hogy az MVM volt az, amely mint állami szerv, állami költségvetésbe befolyó bevétel helyett a CÖF-nek adta ezt az 500 millió forintot arra, hogy ezt a plakátkampányát bonyolítsa. De azóta már hallottuk, hogy a Fidesz is adott 48 millió forintot a CÖF-nek bármilyen célra. Az, hogy a Fidesz adja saját pártpénzéből, egy más kérdés. De, amit az állami költségvetésből, amit közpénzből vesz el arra, hogy pártpolitikai célokra használja föl, hol biztosítja ez az esélyegyenlőséget?
Azt látjuk, hogy éppen a Fidesz-KDNP az, amely egyáltalán nem ad semmiféle esélyegyenlőséget, semmilyen párttal nem akar egyenlően küzdeni, hanem azt mondja, hogy gyerekek, ti gyertek lóval, én megyek veletek szemben harckocsival, aztán vívjuk meg a csatánkat. És amennyiben már éppen van két lova a másik félnek, akkor mondjuk azt, hogy nekem csak egy tankom van, neked pedig két lovad? Hát, már lőjük ki azt az egy lovat, és azzal gyere csak velem szemben! Na, hát körülbelül ez az a szint, ahová most eljutottunk. Ez a törvényjavaslat is arról szól, hogy bizony ne adjunk lehetőséget másoknak, míg én közpénzből majd ki fogom fizetni.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy mikor fog a Magyar Villamos Művek a Jobbik Magyarországért Mozgalom plakátkampányára vagy a Jobbik Magyarországért Mozgalom egy álcivil szervezetének, ha lenne, mint ahogy van a CÖF mint álcivil szervezet, amely gyakorlatilag pártpropaganda céljait szolgálja a Fidesz számára, ha lenne egy ilyen szervezet, adna-e vajon, ha odamennénk, hogy adjatok már nekünk is 500 millió forintot, mert mi is szeretnénk egy plakátkampányt, lejáratni a Fideszt meg a KDNP-t itt a választások előtt, hadd kapjuk már meg azt a kis pénzt. Hát, biztos, hogy nem kapnánk meg.
Arra gondolok, hogy ha nem állami célra közpénzt használunk föl, azt odaadjuk valakinek valamilyen pártpolitikai célokra, ott már igencsak fölmerül a bűncselekmény gyanúja. Azt, hogy sikkasztás, hűtlen kezelés, már nem a mi feladatunk eldönteni. De amikor a közpénzt nem arra a célra használják föl, akkor bizony ott szót kell emelnünk, feljelentést kell tennünk, és igenis be kell tudni bizonyítani, hogy a közpénzzel nem így kell bánni. Addig, amíg önök a közpénzzel így bánnak Magyarországon, addig, amíg jogosulatlan előnyt biztosítanak maguknak a választásokon a többi párt lejáratásával, akkor, amikor a kormány milliárdokat, tízmilliárdokat költ el arra, hogy saját magát reklámozza, és mindenki mással szemben, közpénzből, amikor egy állam áll egy párt mögött arra, hogy az ő reklámtevékenységét, az ő marketingjét szolgálja, akkor hol beszélnek önök esélyegyenlőségről?!
Vagy az önök esélyegyenlőtlenségéről hogy beszélnek, amikor milliárdok állnak szemben a milliókkal, amit adott esetben a Jobbik Magyarországért Mozgalom fel tud használni? Mindaddig, amíg nem lesz teljes átláthatóság, mindaddig, amíg nem teremtik meg azt, hogy a közpénzeket valóban arra a célra költsék, addig, amíg nem biztosítanak esélyegyenlőséget a többi párt számára, és nem maguknak adnak jogosulatlan előnyöket, addig ilyen törvényjavaslatot nem lehet elfogadni. Ha ez valóban az átláthatóságot, valóban az esélyegyenlőséget szolgálná, akkor, azt hiszem, az ellenzéki pártok is megszavaznák. De a Törvényalkotási bizottságban minden párt egyértelműen leszögezte azt, hogy ezt a törvényt semmilyen formában nem tudjuk támogatni, nem fogjuk támogatni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit