DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánom még egyszer megismételni azokat az érveket, amelyeket korábban már egyszer elmondtunk. Csak emlékeztetőül annyit hadd mondjak, hogy a Magyarországon, Budapesten működő Közép-európai Egyetem működését az égvilágon semmi nem fenyegeti. Ez nem ugyanaz - rövidítetten az angol neve kétségkívül CEU, de nem ugyanaz -, mint a New Yorkban bejegyzett Central European University. De nem kívánok belemenni ebbe a vitába, mint ahogy abba sem, hogy sérti az egyetemi autonómiát, a tanítás, a kutatás szabadságát. Úgy ítéljük meg, hogy nem sérti. A köztársasági elnök is úgy ítélte meg, hogy nem sérti; ha más jogi fórum úgy ítéli meg, hogy sérti, akkor az egy más helyzet lesz kétségtelenül.
Egészen konkrétan az a javaslat, amit beterjesztett Hiller képviselő úr, az eddig elmondottakon túl még egy elemet tartalmaz, ami miatt szintén nem tudjuk ezt támogatni, nevezetesen ki akarja emelni a törvényből azt az elemet, ami korábban még a felsőoktatási törvény módosítása során úgy került be, hogy ötévente az Oktatási Hivatal felülvizsgálja és megnézi, hogy az egyes intézmények működése megfelel-e a jogszabálynak, vagy sem. Ezt egy az egyben törölni kívánja képviselő úr. Mivel ez a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények egészére, mindegyikére vonatkozik, nem egyre, hanem mindegyikére, és nem kíván a helyébe építeni az égvilágon semmit, ez egészen egyszerűen azt jelenti, hogy a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményeket kiemelné a magyar jogrendből minden további nélkül, és a magyar egyetemekhez képest egy teljesen más, ha úgy tetszik, jogon kívüli helyzetet teremt. Azt gondolom, ez egy jogállamban megengedhetetlen, úgyhogy nem fogjuk támogatni. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit