SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A nyugdíjasok helyzetének javítását célzó törvényjavaslatom egyik eleme, hogy a 28 500 forintos öregségi minimálnyugdíjat 50 ezer forintra emelje fel az Országgyűlés.
Azt kell mondjam, hogy úgy szavazta le a kormánytöbbség a bizottsági ülésen, hogy még a szemét sem sütötte le, nem szégyellte magát. Milyen világot élünk, kérdezem. Arra jut pénz, hogy stadionokat, fölösleges luxusberuházásokat valósítsanak meg, de öregekre, a nyugdíjasok helyzetének javítására nem jut pénz. Sajnos, szép számmal vannak az országban olyan emberek, társadalmi csoportok, korosztályok, akiket teljesen magára hagyott a kormány. Sok tízezren vannak, akik nyomorognak, éheznek és télen fagyoskodnak. Ebbe a csoportba tartozik az a 71 ezer nyugdíjas, akiknek a havi nyugdíja 50 ezer forint alatt van.
A miniszterelnök nemrégen itt az Országgyűlésben azt állította, hogy a kormány eddig minden kötelezettségét teljesítette a nyugdíjak ügyében, és megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt hét évben. De ez nem igaz, tisztelt képviselőtársaim. Ez az állítás már rögtön az öregségi minimumnyugdíjnál megbukik. Az öregségi minimumnyugdíj összege, ami 28 500 forint, 2008 óta változatlan. Ez alatt az időszak alatt az értéke a negyedét biztosan elvesztette.
Tisztelt kormánypárti Képviselők! Gondoljanak bele, hogy ez az összeg mire elegendő: arra bizony, hogy az emberek éhen haljanak. Persze, önök letudták a problémát azzal, hogy előírták a szülőtartási kötelezettséget. De mi van azokkal, akiken nem tud a családja segíteni, mert nekik is van problémájuk bőven? Megnézték önök már a nyugdíjas fogyasztói kosarat? Vannak olyan öregek, akik 28 500 forint nyugdíjat kapnak, ami éppen arra elegendő, hogy a gyógyszereiket kifizessék. Miből fedezik a rezsit, miből lesz nekik a napi betevő falatjukra? Úgy látjuk, hogy a társadalmi szolidaritás is teljesen kiveszett önökből.
A kormánytöbbség arra való hivatkozással szavazta le az öregségi nyugdíjminimum 50 ezer forintra való felemelését, hogy ez sok más szociális ellátás összegére is kihat, vagyis azok is megemelkednek. Most olvastam erről éppen egy cikket, amiben az szerepelt, hogy ez a hatás akár százmilliárd forint költségvetési többletet is eredményezhet. Én azt mondom, hogy nem baj. Azt mondja a kormány, hogy a költségvetés jól áll, a gazdaság jól teljesít. Varga Mihály korábban azt nyilatkozta, hogy az év első két hónapjában 180 milliárd forintos többlettel zárt a költségvetés. Ebből lenne erre forrás. Nem kellene, hogy Mészáros Lőrincnek egy év alatt százmilliárd forinttal növekedjen a vagyona, hanem az egy életet tisztességesen ledolgozó idős embereknek kellene ezeket a forrásokat juttatni. Kérem, képviselőtársaim, gondolják meg magukat, és támogassák holnap a 28 500 forint öregségi minimálnyugdíj 50 ezer forintra való emelését.
A másik törvényjavaslatom azt célozta, hogy ne üljön a kormány a nyugdíjasoknak járó pénzen. Januárban a kormány először 0,9 százalékos nyugdíjat akart adni, de ezt megváltoztatta, és 1,6 százalékos nyugdíjemelést kaptak. De hogy miért 1,6 százalékost, arra nem tudjuk a választ, mert a Magyar Nemzeti Bank már ekkor is 2,4 százalékos inflációt jósolt erre az évre, ami végül 2,6 százalékra módosult. A kormány pedig ahelyett, hogy már korrigálta volna az 1,6 százalékos emelést, úgy döntött, hogy majd csak novemberben, egy összegben fizeti ki a különbözetet. Miért nem most, és miért novemberben?
Azt hiszem, hogy a válasz egyszerű: a kormány egyszerűen hülyének nézi a nyugdíjasokat. Azt hiszi, hogy az egyösszegű emeléssel majd őket meg lehet vásárolni, hiszen 2018 elején választások lesznek. De az igazság pillanata el fog érkezni, és a nyugdíjasok is ítéletet fognak mondani az önök kormányzásáról legközelebb 2018 tavaszán. Kérem kormánypárti képviselőtársaimat is, hogy holnap támogassák a törvényjavaslatomat. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit