DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai ügyek bizottsága elnökeként egy évfordulóról szeretnék megemlékezni. 25 évvel ezelőtt kezdeményezésemre, Közép-Európában elsőként, a tisztelt Ház egyhangú támogatásával alakult meg az Európai ügyek bizottsága. Az elmúlt negyedszázadban különböző elnevezéssel működő testület hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarország az Európai Unió teljes tagja. Napjainkban pedig a kormánnyal együttműködve veszünk részt a tagállamokat, tehát Magyarországot is megillető jogosítványok gyakorlásában.
Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy röviden szóljak az elmúlt negyedszázad eseményeiről. A 15 tagú különbizottság ’92. szeptember 24-én tartotta alakuló ülését, és munkánk első korszaka a jó értelemben vett útkeresés időszaka volt, aztán tevékenységünk a ’94-98 közötti országgyűlési ciklusban teljesedett ki igazán. Immár a hangsúly a tagságra történő felkészülésre helyeződött. Az egyik fontos lépés az Európai Parlamenttel közös testület, az úgynevezett társulási parlamenti vegyes bizottság ’94-ben történt megalakítása volt, és ez az intézmény egyébként nagyon jó szolgálatot tett az ország integrációjának előmozdításában.
Aztán ’98 márciusában a megkezdődött csatlakozási tárgyalások egy teljesen új feladatot, új kihívást jelentettek számunkra. Ekkor a hangsúly a tárgyalások parlamenti ellenőrzésére helyeződött át, és emellett tagjaink - egyébként többen - tevékenyen vettek részt Brüsszelben az alkotmányos szerződést létrehozó Európai Konvent munkájában, itthon pedig az akkori kormány - sajnos - mulasztása miatt 2002 őszén bizottságunk egy úgynevezett road show-t szervezett, előkészítendő a majdani sikeres uniós népszavazást.
Bizottságunk történetének érett korszaka az uniós tagságunkkal kezdődött, amikor kidolgoztuk az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködését szabályozó 2004. évi LIII. törvényt. Ennek alapján bizottságunk kivételes jogkört kapott, tudniillik a plenáris ülés helyett folytattuk le az egyeztetési eljárást, amely a kormány ellenőrzését jelenti a Tanácsban képviselt tárgyalási álláspontról.
Aztán bizottságunk életében történelmi jelentőséggel bírt az első magyar EU-elnökség parlamenti dimenziója. Hát, bizony 2011-ben a kormánnyal együtt mi is átestünk a tűzkeresztségen. Fél éven át mi szerveztük a tagállami parlamentek európai ügyekkel foglalkozó bizottságok találkozóit, és úgy érzem, hogy ezzel egy picit mi is hozzájárultunk a sikeres magyar EU-elnökséghez, bizonyítván, hogy nemcsak értjük és már megtanultuk az Unió működését, hanem képesek vagyunk annak vezetésére.
Tisztelt Országgyűlés! A 2011-es elnökségünk óta eltelt hat esztendő alatt ismét egy új arca mutatkozott meg bizottságunknak, új kihívások, mondhatnánk: a nemzeti érdekek határozott védelme és képviselete a lisszaboni szerződés alapján. A jognak egy igen fontos fegyverét adta kezünkbe a lisszaboni szerződés, amikor az európai egyesült államok víziójára emlékeztetve az Európai Bizottság úgynevezett lopakodó hatáskörbővítéssel hozzákezdett módszeresen a tagállami hatáskörök leépítéséhez. Ez ellen, úgy érzem, határozottan fel kell lépnünk. Ahogyan a kormány teszi ezt az Európai Tanácsban, úgy nekünk, tisztelt képviselőtársaim, a szubszidiaritásvizsgálat lefolytatásával kell szót emelnünk Brüsszel központosító politikája ellen.
Emlékeztetem képviselőtársaimat, hogy az általam vezetett bizottság jelentései alapján az Országgyűlés az elmúlt években 6 - ismétlem, hat - brüsz-szeli jogalkotási tervezettel szemben mutatott sárga lapot, azaz emelt kifogást, hogy megvédjük a magyar emberek érdekeit akár a kötelező betelepítés vagy éppen a rezsicsökkentés ügyében. És amiatt is fel kell lépnünk, tisztelt képviselőtársaim, hogy az Európai Parlament, az előbb hallottuk, Ahmed H. személyében egy terrorista védelmére keljen. Hát, tisztelt képviselőtársaim, 25 évvel ezelőtt nem ilyen Európáról álmodtunk.
Végül, tisztelt elnök úr, a bizottság alapító elnökeként szeretném megköszönni valamennyi korábbi bizottsági elnöknek és tagnak, hogy az elmúlt két és fél évtizedben hozzájárultak bizottságunk sikeres működéséhez. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit