SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt hét folyamán három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit. A harmadfokú ítélet jogerős. Itt hűtlen kezelés kísérletéről van szó, nyilván rögtön felmerül bennem a kérdés, hogy vajon önök, akik hetente csinálnak ilyet, akkor mennyit kapnak majd, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hogyan alakult ennek az ügynek a kérdése, hiszen Orbán Viktor ellenzékből 13 ügyet említett rendszeresen, amelyekben el akarta számoltatni kormányzása idején az előző kormányokat.
A választási szoftver ügye: nem is lett vizsgálat belőle. Daimler-Volánbusz-botrány: nem lett semmi érdemi eredmény. BKV-botrány: lett hivatalos vizsgálat, a rendőrség több szálon nyomozott, de a legfontosabb tisztségeket betöltő személyekben a mai napig nem történt semmi érdemi előrelépés. Sukorói földügyek: ez az egy eredmény van, amit fel lehet mutatni az LMP közbenjárására, jó néhány esetben személyesen az LMP tagjai, vezetői tettek feljelentéseket ebben az ügyben, ez az egy, amiben eredményt lehet felmutatni. Bábolnai földügyek: érdekes a sors, mert önöknél, akik kijátsszák most a Monsantónak a bábolnai földeket, újra majd téma lehet ez még, amikor eltávoznak.
Az MTV új székházának az ügye, a Magyar Posta székházának ügye: egyikben sem lett hivatalos érdemi eredmény, mind a kettőben indult vizsgálat, de nem történt semmi. A Budapest Airport eladása és a Malév eladása és visszavétele: semmi érdemi eredmény nem történt. Egyes állami vezetők offshore cégei: még több offshore cégük lett az önök állami vezetőinek, nyilvánvalóan itt sem történt semmilyen lépés.
Rendőrségi túlkapások 2006-ban. Az állami cégek vezetőinek végkielégítései: ezt is érdemes lenne most megvizsgálni, hogy önök mennyit adnak az ide-oda ejtőernyőztetett embereiknek. A költségvetés adatainak meghamisítása: itt azt sem tudták elérni, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János egyáltalán bemenjen az önök parlamenti vizsgálóbizottságába, ennek megfelelően nem is lett semmi az ügyből. A kormányzati negyed bukásának kérdése: az Állami Számvevőszék által 2008-ban megállapított szabálytalanságok ellenére szintén nem történt semmi.
13 pontjuk volt, amiből semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni, ami nyilván szintén alkalmas arra, hogy az önök kormányzati alkalmatlanságát tökéletesen bizonyítsa.
Csak azért, hogy önök is kapjanak 13 pontot, mi is összeszedtünk 13 pontot, hogy mi az, amiben, ha a jóisten úgy adja, hogy az LMP-nek lehetősége lesz, garantáltan lesz elszámoltatás.
1. Az EU-s támogatásokkal kapcsolatos visszaélések ügye, Eszoszok és Voldemortok háttere.
2. Az agrártámogatások, a Hold utcai piacra fordított tanyatámogatások és a jogosulatlan igénylések ügyében szintén nem látható még eredmény, majd mi teszünk le eredményt.
3. A letelepedési kötvények ügyének széles körű vonatkozása a politikai kapcsolatokkal.
4. Az üzleti életet korlátozó szabályok, mint a trafiktörvénynek az üzleti befolyás által érintett vonatkozásai és a pályázati rendszer tisztaságára vonatkozó részei.
5. A közbeszerzéseken kiemelt eredményességgel szereplő sikervállalatok politikai befolyásának, a közbeszerzések tisztaságának ellenőrzése.
6. A kiemelt beruházások által okozott jogsérelmek kivizsgálása, azok finanszírozása, az ottani túlköltések és túlszámlázások.
7. A termőföldpályázatok és a termőföld-pri-va-ti-zá-ció ügye: itt egyaránt mind polgárjogi aktusban, mind pedig a hűtlen kezelés ügyében büntetőjogi eljárásban szükséges vizsgálni ezeket a pontokat.
8. Az állami monopolhelyzetben lévő vállalatok reklámköltései, reklámkiadásai, kiemelt figyelemmel a CÖF és más, ehhez hasonló politikai szervezetek támogatására és a reklámszolgáltatásokat végzők politikai kapcsolataira, utalva itt Rogán miniszter úr kedves szomszédjaira.
9. A közszolgálatinak nevezett kormánymédia folyamatos túlköltekezéseivel és forrásfelhasználásával kapcsolatos vizsgálatokat tartjuk indokoltnak.
10. A közpénzjellegüket elvesztő MNB-s alapítványok ügye és magának a Magyar Nemzeti Banknak a forrásfelhasználásai, konkrétan Matolcsy elnök úrra vonatkozóan.
11. A milliárdosok jogalkotásra gyakorolt közvetlen hatásának vizsgálata, akár az agrárintegrációról, akár másról beszélünk, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc befolyásainak vizsgálata indokolt lesz.
12. Az orosz befolyás és a hazaárulással kapcsolatos bűncselekmények, következetesen a kormány rajtakapható néhány ügyben.
13. Végül, de nem utolsósorban a legfőbb ügyész bűnpártoló magatartásának a kérdése az, ami elszámoltatást fog igényelni.
Itt van a mi 13 pontunk, és garantáljuk, hogy mi nem úgy fogunk hozzáállni, mint ahogy önök álltak hozzá: nyilvánvalóan a Btk. jogállásainak tisztázása, a közélet tisztaságát veszélyeztető bűncselekmények definíciójának újragondolása, az einstand, ahogy önök zsebre tették a magánnyugdíjpénztárhoz hasonló vagyont, így kell Mészáros Lőrinc után nyúlni. Ahogy azt megtették a 98 százalékos különadó formájában a köztisztviselőkkel kapcsolatos végkielégítés esetén, ugyanúgy meg kell tennünk nekünk is (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és a vagyoni adók bevezetésére vissza kell szerezni az államnak az önök által szétrombolt, szétlopott vagyont. Ez az, amit vállal 2018-ban az LMP, ha arra lehetőséget kapunk, nem úgy, ahogy önök tették. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit