Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): (A Kispest-Honvéd vörös-fekete szurkolói sálját viseli.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen méltatlan események közepette kell hogy megemlékezzünk e kiváló magyar labdarúgó, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulójáról, megemlékeznünk azok helyett, akik kezében kormányzati szinten számtalan erőforrás állna rendelkezésre annak érdekében, hogy méltó módon ápoljuk azt az örökséget, ami világraszóló.
Jelen pillanatban, négy fordulóval a bajnokság vége előtt az egyik legalacsonyabb költségvetéssel bíró Budapest Honvéd vezeti a bajnokságot, Puskás Ferenc magyarországi klubja, miközben a politikum, a jelenlegi kormányzó pártok és vezetőik vezérletével megpróbál minden pozíciót elfoglalni, a klubok élére vezetőket nevez ki, a céges támogatókat úgy irányítja, hogy saját kedvezményezettjei, saját klientúrája tudjon olyan szerepben tetszelegni, hogy gyakorlatilag irányíthassa még a magyar futballbajnokság menetét is.
Egészen durva és egészen egyértelmű azon visszaélések sorozata, amelynek értelmében Puskás Ferencnek még a temetésekor is egyetlen hazai klubja maradt ki abból az emlékbizottságból, amelybe csak utóbb hívták meg ezt a csapatot, Puskást pedig úgy temették a Bazilikába, hogy többször megtagadták a saját Honvéd-szurkolóitól azt, hogy leróják kegyeletüket, így ez a nyughely nem is tudott olyan zarándokhellyé válni, mint amit nagyságunk a mai napig megérdemelne.
A szurkolóknak eközben azt mondják, hogy ne vigyék a politikát a stadionba, miközben a legtöbb klubnál kormánypárti politikusok ültek-ülnek a vezetői székekbe, Mezőkövesden Tállai, az MTK Deut-schot tudja felmutatni, Kubatov Gábor pedig a Ferencvárosnál szerzett pozíciót, és sorolhatnánk a további példákat. Ha a magyar másodosztályt vizsgáljuk, ott is azt látjuk, hogy az első két helyet jelen pillanatban a Felcsút és a taopénzekkel igen szépen kitömött Kisvárda foglalja el; mondom ezt szabolcsi származásúként is részben. Kisvárdával szimpatizálok, de azzal nem feltétlenül, amilyen visszaélések és üzelmek zajlanak politikai részvétellel a futballcsapatok körül.
Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha a Fidesz-KDNP megunta volna a FIFA-t vagy a futballmenedzsert, és valódi klubokkal, valódi játékosokkal kívánnák egymás között lefolytatni azokat a meccseket, amelyek nemcsak generációk számára adnak pozitív és generációs élményeket, de bizony a néplélek szempontjából sem elhanyagolhatók. Eközben a vénaszkennerrel és egyéb elbarmolt butaságokkal próbálják kriminalizálni a szurkolókat, egy olyan helyzetet beállítani és egy olyan képet festeni fel, mintha ezek az emberek közönséges bűnözők lennének. Ezzel szemben a valóság az, hogy a legtöbben nyilvánvalóan ebben a körben is tisztességes, munkát végző, adófizető magyar polgárok. Semmilyen alapja és jogalapja nincs tehát az ő kirekesztésüknek, adott esetben stadionokból történő kitiltásuknak.
Mindeközben Puskás Ferenc örökségét ápolni kellene. Az egyetlen játékosról van szó a világon, aki gólt lőtt világbajnoki, Európa-bajnoki, bajnokok Európa-kupája és világkupa-döntőjében is. Ezt az örökséget ugyanakkor gyakorlatilag a politika Fidesz-KDNP-s háttérrel megpróbálta lenyúlni, Felcsútra vinni. Olyan is előfordult, hogy a Honvéd-tábor Puskás arcképét ábrázoló molinóját megpróbálták leszedetni. Felcsút pedig, a taopénzekből kitömött Felcsút, amely 2010 előtt sehol nem volt, és talán elmondható az is, hogy maga Puskás Ferenc sem biztos, hogy tudta, hol helyezkedik el ez a település, tulajdonképpen mindenki mást megpróbál akadályozni a legnagyobb magyar futballista emlékének ápolásában.
Ha röviden össze tudnám foglalni a helyzetet: a politika undorító módon áthatja a sportot. Nem csak a futballra igaz ez természetesen, de a legjobb talán az lenne, ha a politika elhúzna a magyar foci környékéről. Én magam egyszerű szurkoló vagyok, voltam, maradok, és azt hiszem, hogy ez a maximális állapot, amennyire egy politikus a futball közelébe szabadna, hogy menjen.
Egész egyszerűen összeférhetetlen kellene hogy legyen az a visszaéléstömeg, amit tapasztalunk, miközben a politika legmagasabb szintjéről álláspontom szerint beleszólnak, s nemcsak a bíróküldésbe, a bírócserékbe, de szó szerint manipulálják a nemzeti bajnokság végeredményét. Jelen pillanatban a nagy politikusok kedvenc csapatainak helyzetbe hozása zajlik mind az állami pénzekkel való kitömés, mind a céges háttér megteremtése tekintetében. Egyértelmű a szándék, hogy a mostani politikai vezetők kedvenc csapatai kerüljenek ki a nemzetközi kupákba. S azt kell hogy mondjuk, ilyen körülmények között nekünk nem kell modern foci.
Az kell nekünk, amiért évtizedek óta a magyar emberek rajongtak, és amivel Puskás Ferenc a világban talán mindenkinél hatékonyabb módon tudta öregbíteni a magyarság hírnevét. Ezért mondom, hogy csak a Kispest mindörökké, gyerünk vörös-feketék!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit