DR. VITÁNYI ISTVÁN,

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN,
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés által elfogadott, 2018. január 1-jén hatályba lépő, polgári perrendtartásról szóló törvény már az általános meghatalmazások országos és közhiteles nyilvántartásáról rendelkezik. Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy a közhiteles, elektronikus és az eljáró bíróságok által közvetlen hozzáféréssel elérhető általános meghatalmazások országos nyilvántartásával hatékonyabban biztosítsuk az általános meghatalmazáson alapuló képviseleti jog fennállásának és terjedelmének hiteles igazolását a bírósági peres és nemperes eljárásokban. Ennek értelmében a javaslat által meghatározott nyilvántartási rendszer lehetőséget teremt akár több bíróság előtti eljárásra is jogosító általános meghatalmazás nyilvántartásba vételére, amely egyaránt kedvezően hat a bíróságokra és az eljárásban részt vevő felekre is, hiszen adminisztrációs tehertől mentesülnek a felek.
Azt mondhatjuk, hogy a gyakorlatban az általános meghatalmazás nyilvántartásba vételének nemperes eljárását ezentúl a kérelmező lakóhelye szerint, amennyiben pedig jogi személy, a belföldi székhely szerint illetékes fővárosi, illetőleg megyei törvényszék fogja lefolytatni. Ebből következik, hogy az országos nyilvántartásba felvett általános meghatalmazás alapján azután a megbízott már bármely bíróság előtt intézheti megbízója ügyeit.
Ahogyan az a törvényjavaslat részletes indokolásában is megtalálható, az előterjesztés hatálya a polgári és a közigazgatási ügyekben eljáró bíróságok előtti eljárásra jogosító általános meghatalmazások adatainak nyilvántartására terjed ki, viszont nem terjed ki a büntetőeljárásra, illetve többek között azokra a nemperes eljárásokra sem, amelyek nem minősülnek bírósági nemperes eljárásnak.
(9.10)
Példának okáért a fizetési meghagyási eljárásra a javaslat hatálya nem terjed ki, amely köztudottan a közjegyző hatáskörébe tartozó polgári nemperes eljárás, ugyanakkor kiterjed a végrehajtási eljárásra, amely a bíróság hatáskörébe tartozó polgári nemperes eljárás. Említésre méltó továbbá, hogy a nyilvántartásban feltüntetendő adatkör egyrészt a meghatalmazó és a meghatalmazott személyének egyértelmű beazonosíthatóságát, másrészt az általános meghatalmazás fennállásának vagy törlésének, illetve a képviseleti jog korlátozása esetén a meghatalmazás terjedelmének a közhiteles tanúsítását szolgálja.
Tisztelt Ház! Fő szabály szerint, ha az általános meghatalmazásból más nem tűnik ki, az ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy az bármely, e törvény hatálya alá tartozó bírósági eljárásban történő képviseletre jogosít. Az általános meghatalmazás ugyanakkor korlátozható. A korlátozás alkalmával a meghatalmazásból egyértelműen ki kell tűnnie, hogy annak hatálya mely ügykörre terjed ki, a meghatalmazás terjedelmét pedig a nyilvántartásban fel kell tüntetni. A nyilvántartásba történő adatbejegyzés iránti kérelmet formanyomtatványon kell előterjeszteni, amelynek tartalmát végrehajtási rendelet fogja meghatározni. Erre az előkészületre azért van szükség, mert a formanyomtatvány értelemszerű kitöltése esetén várhatóan kevesebb alkalommal lesz szükség a bíróság részéről hiánypótlási felhívás kiadására.
Megjegyzem, az esetleges visszaélések kiküszöbölését szolgálja, hogy az általános meghatalmazás bejegyzése, illetőleg terjedelmének, időbeli hatályának módosítása iránti kérelmet fő szabály szerint a meghatalmazó terjeszti elő. Azonban a meghatalmazott elfogadó nyilatkozatának igazolása feltétele a nyilvántartásba történő bejegyzésnek.
Összességében elmondható, hogy az új polgári perrendtartás bevezeti az általános meghatalmazások országos, egységes elektronikus nyilvántartását, amelynek közhitelesnek kell lennie, működéséért az OBH elnöke tartozik felelősséggel, továbbá az általános meghatalmazás ezentúl akár az ország összes bírósága előtt folyó eljárásra is érvényes lehet.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció - egyetértve a kormánnyal - szükséges-nek tartja az általános meghatalmazások körét egységessé és országossá tenni, hiszen a Pp. szabályozási koncepciójában célként kitűzött perhatékonyság kiteljesedését szolgája, egyben a modern kor kihívásaihoz és technológiai lehetőségeihez illeszkedő nyilvántartási rendszer kialakítását célozza. Kérem, hogy támogassák önök is az indítványt, illetőleg a javaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit