TELEKI LÁSZLÓ,

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ,
TELEKI LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Szocialista Párt minden olyan ügyet támogat, amely nyugodt, kiszámítható szabályozást biztosít. Ebben a törvényjavaslatban van olyan keret, amelyet lehetne támogatni, mert fontosnak tartjuk azt, hogy azok a változások, amelyek a törvényben megfogalmazódtak, azok valamilyen szinten valóban beemelődjenek. Itt arra gondolok elsősorban, hogy vannak olyan választottbíráskodások, amelyek meg fognak szűnni, és be fognak olvadni másikba, viszont azt is lehet látni, hogy maga a szabályozás nem tér ki arra, amit egyébként nagyon fontosnak tartanánk, például arra, hogy milyen előnyök és milyen hátrányok vannak ebben a bíráskodásban.
A választottbírósági eljárás egyik jelentősebb hátránya, hogy különösen a nagyobb pertárgyértékű ügyek esetében költségesebb megindítani, mint a polgári pert, ha az illeték maximált összegű. A választottbírósági eljárásban nincs a költségkedvezményhez hasonló jogintézmény, így ha a felperes pénzügyi helyzete folytán nem képes az eljárás kezdetén a díjelőleg megfizetésére, akkor nem tudja az eljárást megindítani. Előnyként és hátrányként is lehet mondani, de az előnyt, azt gondolom, mindenképpen tudjuk támogatni. Hátrány viszont a választottbírósági eljárás azon sajátossága, hogy az ítélet végleges, és nincs ellene helye fellebbezésnek, ez ugyanis egyrészről a jogvita gyors lezárását teszi lehetővé, másrészről azonban az ítélet egészen nyilvánvaló tévedései sem orvosolhatók. Tehát ezeket a kérdéseket semmiképpen nem kezeli ez a módosítás, míg ahogy említettem, a többieket igen.
Magyarországon - mint ahogy említették már az előttem szólók is - van történelmi múltja ennek a formának, a választottbírósági eljárásnak, de nem annyira ismert, és azért nem annyira ismert, mert többnyire gazdasági társaságokat érint. Ezért, amikor azt mondom, hogy kiszámítható és nyugodt, akkor elsősorban arra gondolok, és gondol a Magyar Szocialista Párt a szabályozást illetően, hogy azok a nemzetközi befektetők, akik ide szeretnének jönni Magyarországra, mindenképpen a versenyképesség és jogbiztonság szempontjából fontosnak tartanák azt, hogy ez a bíróság teljes értékű legyen, mint ahogy lehet látni is, hogy egyébként az, mert ha nem, akkor a bíróságok be tudják fejezni a pert.
Ezért a választottbíráskodásra és az ehhez kapcsolódó intézményrendszerekre szükség van, a folytatásra is, ezért a Magyar Szocialista Párt részben tudja támogatni ezt az előterjesztést, viszont nagyon sok olyan pontja van - kettőt elmondtam, de többet is el tudnék mondani -, amellyel nem tudunk egyetérteni. Ezért a témakör szakmapolitikai jellegére figyelemmel legfeljebb a tartózkodást tudjuk majd a törvénynél biztosítani. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit