DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Magyarország Alaptörvényének XV. cikk (2) be-kez-dé-se kimondja, hogy Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja. A (4) bekezdés pedig rögzíti, hogy Magyarország az esély-egyenlő-ség és a társadalmi felzárkózás megvalósulását külön intézkedésekkel segíti. Ezen alaptörvényi rendelkezések biztosításával összhangban az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról szóló T/12366. számú törvényjavaslat célja, hogy a hatályos joganyag egyes szabályait egyértelművé tegye, azok tartalmát bővebb kifejtéssel, jobban meg-világítsa.
A törvényjavaslat egyértelműen tükrözi a kormányzat elkötelezettségét a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni fellépés és az oktatás hozzáférhetőségének és minőségének biztosítása mellett. Ennek megfelelően a javaslat az egyenlő bánásmódról szóló törvényt és a köznevelési törvényt is azonos szellemben módosítja.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat elsőként a hatályos szövegnél egyértelműbben és részletesebben fogalmazva megerősíti azt, hogy az oktatás semmilyen formája nem vezethet tiltott megkülönböztetéshez a tanulók származása alapján. Másodsorban a javaslat nem pusztán oktatási követelményként, hanem az egyenlő bánásmód alkotmányos alapértékének garanciájaként is rögzíti, hogy a nemzetiségi oktatás az általános állami oktatással megegyező színvonalú kell hogy legyen, illetve meg kell felelnie az ilyen típusú oktatásra előírt, jelenleg is létező részletes és szigorú törvényi feltételeknek. Harmadrészt a törvényjavaslat sajátos rendelkezést állapít meg azon oktatásra nézve, amely egyidejűleg vallási meggyőződésen alapuló és nemzetiségi megalapo-zású is. Természetszerűleg ez a speciális szabály is azt foglalja magába mintegy magyarázó jelleggel, hogy az ilyen oktatásnak mindkét érintett oktatási forma szabályait be kell tartania. Végül a javaslat hatályon kívül helyezi a köznevelési törvény azon felhatalmazó rendelkezését, amely az említett új szabályok folytán szükségtelenné válik, mivel minden lényegi garanciát a módosított törvények egyértelműen magukban foglalnak majd.
Tisztelt Ház! Meggyőződésem, hogy a javaslat-ban foglaltak képesek a joggyakorlatban felmerülő problémákra egyértelmű és megfelelő válaszokat adni, és elhárítanak olyan bizonytalanságokat, téves értelmezéseket, amelyek a korábbiakban a vonatkozó előírások kapcsán előfordulhattak.
Tisztelt Országgyűlés! A jelen törvényjavaslat a jogi pontosságot, a jogintézmények és a társadalmi intézmények megfelelő működését szolgáló, a jogalkalmazást segítő és annak helyes medrét kijelölő szabályozás igényével lép fel. Meggyőződésem, hogy ezen értékek érvényre juttatása közös elkötelezettségünk és felelősségünk. Kérem ezért, hogy a törvényjavaslatot annak megvitatását követően a szavazás során egyetértésükkel támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit