DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt 16 év során sohasem jelentkeztek annyira kevesen természettudományos képzésre a felsőoktatásban, mint az idén. Az elmúlt években a pusztán demográfiailag indokoltnál nagyobb mértékben csökkent a felsőoktatásba felvett hallgatók létszáma, a fogyatkozás a legtöbb képzésen megfigyelhető. Ugyanakkor az informatikai képzések mellett a természettudományos szakokon a leginkább szembeötlő. 2017-ben alig 5700-an voltak, szemben a tavalyi, szintén meglehetősen alacsony 7 ezres létszámmal. Az összképet tovább árnyalja az a tény, hogy a felvételi jelentkezésüket beadó diákoknak csak kevesebb mint fele kezdi meg a tényleges képzést a kiválasztott egyetemen. Számolnunk kell továbbá a nagymértékű lemorzsolódással, hiszen nagyon sokan ott hagyják az intézményüket, más képzést választanak, vagy ahogy ez egyre jellemzőbbé válik, külföldön folytatják tanulmányaikat, más országok egyetemein mennek mester-, illetve doktori képzésre.
Mindez a kormány szakpolitikai stratégiájában megfogalmazott tervének dacára történik, amely célul tűzte ki, hogy a tudományterületek esetében a természettudományos szakok népszerűségét növeljék. A program bukását és a kormányzat oktatási területen való sokadik kudarcát egyértelműen bizonyítja, hogy a felvettek száma 2015-ben még a 2009-es szintet sem tudta elérni. A folyamat kimenetele nem lehet tehát más, mint folyamatosan romló eredmények a nemzetközi felméréseken, ahogy azt a PISA esetében is láthattuk, illetve az egyetemekre bekerülők igencsak egyenetlen felkészültsége is mutatja.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mit kíván tenni a kormányzat a természettudományos szakok népszerűségének növelése érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit