IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány döntött a 9 évfolyamos általános iskola bevezetéséről, egy átmeneti évet iktatnak az óvoda és az általános iskola mostani első évfolyama közé. Az LMP szerint a kormány még mindig nem érti, hogy mi a probléma, és miért lesz kudarcos ez az elképzelés is ugyanúgy, ahogy korábbi jó néhány elképzelésük.
A diákok teljesítménye romlik, az alapvető készségek elsajátításával probléma van. A gyerekek nem tanulnak meg rendesen írni, olvasni, szöveget érteni, számolni. A túlzottan sok lexikális tudást erőltető tananyag nem engedi ezeknek a legfontosabb készségeknek a begyakorlását, megerősítését. A teljesítmények ezért romlanak.
(14.20)
Lehet jó irány a 9 évfolyam, de azt gondoljuk, nem ebben a formában. Nem lehet különválasztani az iskolaszerkezetet és a tananyag kérdését a többitől. Csak közös rendszerben lehet ezeken a problémákon segíteni. Egyszerre kell arról gondoskodni, hogy hány osztály legyen, ott mit és hogyan tanítsanak, egyszerre kell a tananyagot csökkenteni és visszaadni a diákok gyerekkorát, egyszerre kell a pedagógusok mozgásterét és helyzetét javítani és az iskolai feltételeket rendbe tenni. Plusz egy év önmagában semmire sem jó. Az nem vezet előre, hogy a kormány most hirtelen újra előhúzza a 9 évfolyamos általános iskola ötletét a kalapból.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem lehetne, hogy az alapoktól kezdve kellene elindulni? Nem lehet, hogy nyilvánosság előtt minden szereplőt bevonva találnák ki azt, hogy hogyan kormányozzák ki az oktatási rendszert ebből a csődből, amiben jelen pillanatban van? Először döntenek és utána kérdeznek?
Először meghirdetik, hogy lesz 9 évfolyamos általános iskola, utána pedig kitalálják, hogy ez pontosan hogy lesz? Hogy lesz ez így sikeres, államtitkár úr? Erre válaszoljon, legyen szíves.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit