SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a leadott kérdésből is kiderül, nyilvánvalóan azt a kritikát fogalmazom meg, hogy alapvetően az 1935-ös feudális viszonyokhoz hasonló birtokszerkezetet eredményez az önök kormányzása az elmúlt időszakban.
Ez azért furcsa, mert Lázár János miniszter úr nemrég azzal a mondattal tűnt fel, hogy Csányi Sándor Magyarország első számú uzsorása, de korábban is az országot polip módjára behálózó magyarnak tűnő bankvezérként emlegette. Ehhez képest a Fidesz-KDNP bejelentette, hogy megvonja a nagy támogatásokat, a támogatások egy részét ezen területtől. Ehhez képest 2016 újra nem hozott érdemi eredményt. Ismét Csányi Sándorék vezetik a legtöbb támogatást kapottak statisztikáját, és nyilvánvalóan az agrárvállalkozások abszolút toplistájában is ő az első. A Bólyi Zrt. egymaga 1,6 milliárd forint agrártámogatást kapott, az egész Bonafarm-csoport pedig 2,8 milliárd forintot szívott fel. A Csányi-birodalom 25 ezer hektáron gazdálkodik jelenleg.
Nyilvánvalóan az a kérdés, hogy milyen stratégiát jelez ez a tendencia. Gyakorlatilag azt lehet látni, hogy érdemi változás nincs az MSZP-s évekhez képest e tekintetben, nincs érdemi változás az önök kormányzása és a korábbi, sokat kritizált MSZP-s irányok között. Önök a magyar adófizetők és az európai uniós adófizetők pénzét ugyanúgy a milliárdosoknak adják. Azért, hogy ez teljesen világos legyen, el szeretném mondani azt a statisztikát, hogy 2016-ban a támogatást kapóknak kevesebb mint 0,3 százaléka, a legnagyobb 500 gazdálkodó kapta meg a támogatások 21,5 százalékát, összesen 138 milliárd forintot. Ez az 138 milliárd forint lehetővé tette, hogy 500 érdekeltség - ötszáz! - közel 300 millió forintot kapjon fejenként; tehát ez az 500 gazdálkodó. A többi, közel 170 ezer gazdálkodó átlagban nem kapott 3 millió forintot sem.
Nyilvánvalóan azt próbálnánk számonkérni a kormányon, hogy miután többször elmondták a kis- és közepes gazdálkodók térnyerését, akkor mégis hogyan lehet, hogy minden tendencia ellentétes irányba mutat. Némi aggodalommal látjuk most, hogy Győrffy Balázs agrárkamarai elnök nemrég a termékpályaszintű integrációt is olyan alapokra akarta helyezni, amely beleillik ebbe a gyakorlatba, hiszen az integrátorok között a trafikügyhöz hasonlóan koncesszióba adják a teljes mezőgazdaság integrálását, és ebben monopolhelyzetbe hoznak érdekeltségeket. Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc neve és más közismert nevek újra felmerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz ugyanazt a gyakorlatot folytatja immár hét éve, mint amit az MSZP megkezdett.
Az a tiszteletteljes kérdésem, államtitkár úr, hogy várható-e ebben változás. Idáig csak beszéltek róla, az eddigi intézkedések eredményt nem hoztak. A támogatások csúcsát ugyanúgy milliárdosok kapják, mint eddig. Csányi Sándor ugyanúgy vezeti a legtöbb támogatást kapók listáját, mint az MSZP-s években. Mikor lesz ebből érdemi változás és mikor jön el az a típusú mezőgazdasági struktúra, amit oly sokszor emlegettek? Jelenleg ugyanis azt a dél-amerikait erősítjük, amitől távolodni szerettünk volna. Erre várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit